Dit is FDF van plan op 17 november: 'Met trekkers langs CBL en de koning'
Wat de volgorde van de route precies wordt, is nog niet duidelijk. Op de achtergrond wordt nog overleg gevoerd over waar de boeren eerst heen gaan (CBL of Den Haag) en naar welk paleis de actievoerders gaan. Dat kan woonpaleis Huis ten Bosch zijn, of werkplek Paleis Noordeinde. De hoop is dat de majesteit in gesprek gaat en een verklaring aanneemt tegen de Omgevingswet, waartegen FDF actievoert.
Ernstige zaak
Coördinator van FDF Achterhoek-Oost Rutger van Lier is bij de voorbereidingen betrokken. „We hopen natuurlijk dat de koning opendoet, maar we kunnen ook voor een dicht hek ons zegje doen”, vertelt hij. „Daar nemen we een geluidsinstallatie voor mee. Er zal een kleine groep zijn die uiteindelijk onze verklaring overhandigt. Het is natuurlijk ludiek bedoeld om bij de koning langs te gaan, maar wel voor een ernstige zaak. Als de Omgevingswet erdoorheen komt, betekent dat het boeren weer een stuk lastiger wordt gemaakt en de stikstofregels nog strenger.”
Volgens hem wordt de volgorde van de optocht bepaald door de opkomst van het aantal boeren. „Als er een grote opkomst is, splitsen we misschien op. Dan gaat een deel naar het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) om FarmerFriendly te lanceren en de rest naar de koning, maar dat staat nog niet vast. Het is sowieso de bedoeling om in de ochtend al aan te komen en om over de snelweg te rijden.”
Trekkerverbod
De plannen worden beaamd door Thijs Wieggers, de andere actieleider van FDF Achterhoek-Oost. „Binnendoor rijden zijn we wel klaar mee, alleen willen we geen trekkerverbod aan de laars krijgen. Daar wachten ze tegenwoordig tot vlak voor de actie mee, omdat ze dat goed is bevallen toen we naar De Bilt wilden (protest tegen stikstofrekenmethode RIVM in juli, red). Maar toen zijn we uiteindelijk ook gegaan.”
Boeren kwamen massaal met auto’s richting de provincie Utrecht, er waren sprekers op een podium. Dat is nu niet de bedoeling, zo lijkt het. Boeren die meedoen (waarschijnlijk uit het hele land, want FDF roept landelijk op tot actie) rijden op de trekkers en op de locaties doet een kleine delegatie het woord. Van Lier: „Op die manier kunnen we allemaal voldoende afstand van elkaar houden, want anders gaat het straks alleen maar over dat wij ons niet aan de regels houden en kunnen wij ons punt niet maken.” Wieggers: „Corona is geen reden om niet actie te voeren. Het virus blijft voorlopig toch wel. En dan zouden wij even worden uitgekleed in deze tijd, zonder er iets aan te kunnen doen. Dat laten we niet gebeuren.”
Bestaansrecht
Albert Markerink, regiobeheerder Gelderland van FDF, geeft aan dat er veel aan is gelegen om de actie goed te laten verlopen. „Niemand zit te wachten op gezeik. Stel dat een van onze boeren wordt opgepakt, en hij zit meerdere dagen vast. Dan heeft dat grote gevolgen voor het bedrijf. Want wie moet dan voor de dieren zorgen? Ja, het is de bedoeling om over de snelweg te gaan. Daar hebben mensen een paar uur last van. Maar dat doen we niet om ze te pesten, we doen het om te overleven. Om nog bestaansrecht te hebben en in de toekomst het boerenbedrijf goed over te kunnen dragen.”
Van Lier: „Ik hoor nu al van veel melkveehouders dat ze nauwelijks hun broek op kunnen houden en het zelfs hun kinderen afraden om het bedrijf over te nemen. Ik heb het gevoel dat de overheid van de boeren af wil en dat we ons voedsel straks uit Oost-Europa moeten gaan halen. Maar stel dat er oorlog uitbreekt of de grenzen dicht gaan vanwege een virus, dan is Polen opeens heel ver weg.”
Volgens de drie aan FDF gelieerde coördinatoren komt FDF landelijk vrijdag of maandag met de definitieve plannen van de actiedag naar buiten. Bestuurslid Sieta van Keimpema gaf eerder aan dat het niet de bedoeling is om Nederland lam te leggen met trekkers.
Update 13-11-2020
FDF heeft inmiddels een voorlopig programma op de website gezet. Daarin is duidelijk geworden dat het de bedoeling is om eerst langs Paleis Huis Ten Bosch te gaan (in de ochtend) en in de middag naar het CBL. FDF schrijft daarbij dat het om een voorlopig programma gaat en dat er nog zaken kunnen wijzigen.