Achterhoekse boeren gaan aan de slag met verbeteren biodiversiteit

Het project is een samenwerking tussen vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA), LTO Noord, de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), Waterschap Rijn en IJssel en Natuurmonumenten.
Geïnteresseerde boeren voor het project konden kiezen uit drie trajecten: een eerste kennismaking met natuurinclusieve landbouw, een verdieping in natuur inclusieve landbouw of een bedrijfsplan ontwikkelen plus een cursus ‘Natuurondernemer niveau 1.’
Klavers in het grasland
Melkveehouder Harry Grevers uit Winterswijk is een van de deelnemers die aan de slag gaat met natuurinclusieve landbouw. Hij houdt 100 melkkoeien op 60 hectare en wil via het project de mogelijkheden verkennen om natuurinclusieve landbouw op zijn bedrijf in praktijk te brengen.
‘Ik ben bijvoorbeeld al bezig met klavers in het grasland op zo’n twintig hectare’, laat Grevers weten. ‘Ook heb ik nu een perceel van drie hectare kruidenrijk grasland ingezaaid na de maïs. Wij boeren zullen iets moeten met biodiversiteit, ook door de toenemende vraag hiernaar vanuit de markt en maatschappij. Ik zie dat als een kans. Boeren met de rug naar de samenleving vind ik niet meer van deze tijd. Als je niet meebeweegt, ben je over tien jaar geen boer meer.’
Biologische bedrijfsvoering stap te ver
Een biologische bedrijfsvoering is voor Grevers nog een stap te ver, ook al is hij kritisch op het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. ‘De grond is hier ontzettend droogtegevoelig. Daar hebben we door de droge zomers veel schade van ondervonden. Kruidenrijk grasland zou hiervoor als bodemverbeteraar een oplossing kunnen zijn.’
De melkveehouder is benieuwd wat kruidenrijk grasland op termijn doet met de beworteling en de bodemstructuur van zijn percelen. Ook wil hij de mogelijkheden verkennen van bietenteelt of granen als wisselteelt. ‘Het zou dan wel wenselijk zijn dat we niet meer zo strikt aan de derogatievoorwaarden van 80 procent gras en 20 procent maïs gebonden zijn. Ik zou het erg op prijs stellen om daar op kleine schaal mee te experimenteren. We weet zijn er mogelijkheden om een pilot op te starten.’
Extra waardering
Volgens Zwier van der Vegte, manager van proefboerderij De Marke in Hengelo (GD) gaat het er bij natuurinclusieve landbouw om dat een boer inzet op biodiversiteit en tegelijkertijd een robuust bedrijfssysteem. Volgens hem is natuurinclusieve landbouw een vorm van duurzame landbouw die uitgaat van een veerkrachtig voedsel- én ecosysteem.
‘We willen allemaal eten, maar voedselproductie staat deels haaks op natuur’, laat Van der Vegte weten. ‘Je moet landbouw plegen om te kunnen eten. De vraag is: waar worden landbouw en natuur beter van? Naast voedselproductie is aanvullende waardering nodig. Deze extra waardering voor de boeren is er mondjesmaat al wel. Zo zijn er diverse subsidiemogelijkheden en komt er soms een meerwaarde uit de markt, maar er zou meer moeten gebeuren om dit goed vorm te geven.’