FDF gaat protesteren tegen nieuwe omgevingswet - maar die wet is allang aangenomen
De omgevingswet „moet nog even door de beide Kamers worden gejast“, stelt Farmers Defence Force in een bericht op hun site en op de sociale media. „Tijdens die intelligente lockdown die Rutte III zo gelegen komt, en waarmee onze democratische bewegingsruimte ernstig wordt beperkt.“
Om even te schetsen waar het over gaat: de Omgevingswet is een grote operatie; drieëndertig wetten op het gebied van de omgeving gaan op in één enkele wet. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Wet Ammoniak en Veehouderij, of de Wet Geurhinder en Veehouderij, de Wet Milieubeheer en de Natuurbeschermingswet.
Hiermee wordt een stapeling van wetten en maatregelen vervangen door één enkele wet, die het Nederlanders bovendien makkelijker moet maken om vergunningen aan te vragen of hun omgevingssituatie in te zien. Regeringsambtenaren spreken wel van ‘de grootste wetgevingsoperatie sinds de invoering van de grondwet’. „De regels zijn inhoudelijk niet veranderd“, stellen ambtenaren, „maar we hebben ze systematisch geordend en moderner geschreven.“
Zonder horten of stoten gaat dat trouwens niet; de wet zou oorspronkelijk op 1 juli vorig jaar ingaan, maar vanwege problemen met ICT (iedere Nederlander zou alles via een digitaal loket moeten regelen) en organisatorische problemen bij gemeentes is de invoering al twee keer uitgesteld; het plan is nu om die wet per 1 januari 2022 in te laten gaan. Dat laatste uitstel, laat het kabinet weten, is vanwege de corona-epidemie.
Vier jaar te laat
Het protest dat Farmers Defence Force morgen inzet tegen deze omgevingswet komt dus eigenlijk vier jaar te laat. De boerenactieorganisatie stelt ook dat onder deze nieuwe wet vergunningen ongeldig worden. Iets wat agrarisch advocaten tegenspreken. Bestaande vergunningen blijven rechtsgeldig onder de nieuwe wet, stelt Paul Bodden van Hekkelman Advocaten. Het kan wel zijn dat de overheid bepaalde vergunningen straks kan intrekken, vertelt Franca Damen van Damen Legal, maar dat kan onder de bestaande wetgeving ook al.
„Het klopt dat de Omgevingswet al jaren geleden is aangenomen“, erkent FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema. „Ons protest is voornamelijk gericht op de Stikstofreductie- en Natuurherstelwet, de stikstofwet die minister Schouten nu door de Eerste en Tweede Kamer heen jaagt.“ Dat is niet de omgevingswet, erkent ze, maar die gaat er straks wel onderdeel van uitmaken.
Maar in die stikstofwet staat niets over het vervallen van vergunningen, waar Farmers Defence Force mee schermt. Volgens Van Keimpema gaat het hier om een wijziging in de eigendomswet, die volgens haar ook onder de Omgevingswet gaat vallen. Maar die wijziging heeft ook al anderhalf jaar geleden plaatsgevonden, en ook daarvoor komt het protest dus te laat.
Dat de protesten niet meer kunnen voorkomen dat de wetten jaren geleden zijn aangenomen, geeft Keimpema toe. „Maar het gaat er ook om dat we bewustwording creëren. En bovendien kunnen wetten worden veranderd.“