Lochemse veehouders gaan mogelijk biogas leveren aan FrieslandCampina
Het adviesbureau CCS Energie-advies uit Deventer heeft een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. De benodigde bedrijfsaanpassingen voor de melkveebedrijven zijn beoordeeld evenals de potentiele biogasopbrengst.
Per saldo kan de levering van biogas aan FrieslandCampina de melkveehouders inkomsten opleveren, aangezien de vergiste mest ook tot een besparing op de kunstmestkosten kan leiden en de stalaanpassingen die nodig zijn om het biogas te produceren broeikasgas reductie opleveren. Dat is gezien de stikstofproblematiek belangrijk voor de continuïteit van de bedrijfsvoering.
Deurningen en Bathmen
Farmconsult constateert dat er steeds vaker initiatieven zijn om koeienmest om te vormen tot biogas, in navolging van de succesvolle coöperatie IJskoud in het Twentse dorp Deurningen, waar zes melkveebedrijven jaarlijks 1,6 miljoen kuub biogas leveren aan het chemiebedrijf Byk Cera in het gelijknamige dorp. De negen kilometer lange transportleiding die daar is aangelegd is gesubsidieerd met een bedrag van 1,6 miljoen Euro door de Rijksoverheid.
Ook in Bathmen hebben vijf melkveebedrijven zich verenigd, in de biogas coöperatie ‘Oxe geeft gas’. Een transportleiding van 7 kilometer moet biogaslevering aan de vestiging van Byk Cera in Deventer mogelijk maken, vanaf medio 2021. De Gezondheidsdienst Dieren in Deventer participeert mogelijk ook in dit initiatief.
Jumpstart FrieslandCampina
FrieslandCampina gaat er van uit dat in 2021 landelijk ongeveer 40 leden melkveebedrijven op boerderijschaal met een zogenaamde monomestvergister onder de naam Jumpstart biogas zullen produceren, enkel op basis van mest. Volgens FrieslandCampina neemt de belangstelling toe omdat het vertrouwen in de techniek en het verdienmodel van monomestvergisting op boerderijschaal groeit.