Column: Hééel goed nieuws
Mede omdat de jaarlijkse ‘Boerenlandvogelbalans’ is verschenen en tegelijk deze week het ‘aanvalsplan Grutto’ is gelanceerd. Het gaat niet goed en er is nu een plan om er iets aan te doen, luid mijn ultrakorte samenvatting.
Voor mij reden om flink rond te toeteren dat er ook hééél goed nieuws is. Veehouders hebben afgelopen jaren namelijk vrij massaal de greppel-plasdras omarmd. Daar moeten er duizenden van zijn geweest in en om de weidevogelgebieden dit jaar. Het is simpel, kost geen drol en werkt als een weidevogelmagneet.
Drie gouden tips
Een fijne, maatregel, waar nog veel over te leren valt. Mooi dat er in 2019 ecologen en vogeltellers in het gras hebben gelegen om er uitgebreid naar te kijken. Bij plasdrassen zijn meer weidevogels en meer insecten, dus voedsel voor de jongen. Toch bleken er bij greppel-plasdrassen niet méér kuikens vliegvlug te worden. De onderzoekers wijzen erop dat de zwaarte van het gewas rond de plas-drassen lang niet altijd lager, maar in 1/3 van de gevallen zelfs hoger was dan in de omgeving. Met satellietbeelden werd dat bevestigd. Nou ja, als het overal verdroogt dan groeit het bij een plasdras langer door, dat is wiedes.
Wat mij veel meer zegt is dat plasdrassen met een licht gewas duidelijk meer kuikens herbergden dan die met een dicht en hoog gewas. En dus leren we dit: alleen die nattigheid is niet genoeg, je moet op het perceel met die natte greppel tegelijk zorgen voor een rustig groeiend en open gewas. Greppel-plasdras wordt volgend jaar een doorslaand succes als jullie drie gouden tips opvolgen:
1) laat het perceel voor half maart (dan komen de kieviten) kort grazen met voorweidende koeien of met schapen.
2) verschraal het door niet te bemesten, ook niet of nauwelijks na juli. Gebruik die mest maar op productievere plekken.
3) stuur erop dat de greppel vol staat, maar de zone er omheen een slikkige overgang krijgt naar het drogere deel. Hoe? Dat leer ik je volgend jaar.
Veehouders hebben massaal de greppel-plasdras omarmd
Weidevogelman
tip 1: Juist deze periode zie je goed wat je laagste, natste, landbouwkundig matige (gedeeltes van) percelen zijn. Wellicht zijn die plekken het meest geschikt als greppel-plasdras van volgend jaar.
tip 2: Zie je greppels waar water in blijft staan? Niet openmaken! Mooi voor de vogels…
Tekst: Weidevogelman
Beeld: Robert Ellenkamp