Achterhoek start samenwerkingsverband in strijd tegen droogte
Aan het programmaplan werken de provincie Gelderland, waterschap Rijn en IJssel, tien gemeenten, Vitens, LTO Noord, 8RHK ambassadeurs en diverse natuurorganisaties mee.
De afgelopen drie zomers waren buitengewoon droog in Nederland. Samen met delen van Twente, Limburg en Brabant behoort de Achterhoek tot de Nederlandse gebieden waar de impact van aanhoudende droogte het grootst is aangezien de Achterhoek grotendeels afhankelijk is van neerslag. Echter, de neerslag die valt in de Achterhoek in tijden van droogte verdampt of stroomt weg voordat de bodem de kans heeft gehad om het water op te nemen.
Met het programmaplan ‘Doen, delen, doordénken en doorpakken’, dat momenteel verder wordt uitgewerkt, moet de Achterhoek in het vervolg sterker staan tegen periodes van droogte. Het plan richt zich op de langetermijn met 2050 als stip aan de horizon.
Winterperiode
Op dit moment focust de samenwerking zich op deze winterperiode. Er moet zoveel mogelijk worden vastgehouden om de schade van het afgelopen droge jaar te herstellen en om een buffer op te bouwen voor een eventueel komend droog jaar. Dit water moet vastgehouden worden door het huidige waterpeil te verhogen en door ervoor te zorgen dat water niet wegvloeit. Hiervoor kunnen duikers in boerenbeekjes worden geplaatst en de stuwen hoger worden gezet.
Op langere termijn staan de samenwerkingspartners voor ruimtelijke vraagstukken om piekbuien en droogtes het hoofd te kunnen bieden. In diverse plaatsen in de Achterhoek (Winterswijk, Landgoederenzone Baakse Beek, 't Klooster en Zutphen) zijn al diverse experimenten gaande, zoals het zoeken naar een klimaatbestendige inrichting in combinatie met betere verdienmodellen voor agrarische bedrijven.
Etalage
‘In 2021 start een zogenaamde etalage. ‘Deze etalage, waarmee verbinding wordt gezocht met betrokkenen, zal zichtbaar maken wat er in de omgeving gaat gebeuren. Naar verwachting kan deze etalage in 2021 bezoekers ontvangen.’ Zo schrijft waterschap Rijn en IJssel.