Groot boerenprotest in Winterswijk tegen stikstofbeleid

Enkele honderden trekkers, vrachtwagens en busjes verzamelden zich donderdag rond de markt in het centrum van Winterswijk om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. De boeren, ondersteund door onder andere bedrijven uit de landbouwperiferie, industrie en de bouw, vrezen grote beperkingen voor hun bedrijfsvoering door aanscherping van de stikstofregels.
De gemeente wordt door de stikstofregels onevenredig hard geraakt. De situatie in de gemeente is niet alleen onwerkbaar voor de agrarische ondernemers, maar ook voor de woningbouw, recreatie en industrie, stellen de protesterende boeren. „Winterswijk kent vier Natura 2000-gebieden. We hebben hierdoor te maken met een onmogelijke situatie wanneer de letter van de wet wordt toegepast”, vertelde melkveehouder Stefan te Selle, één van de initiatiefnemers van de actie, vanaf het podium op de markt. „Want 50 procent van de hectares van stikstofgevoelige natuur zal moeten voldoen aan de kritische depositiewaarde. Daar gaan we nooit aan voldoen door de invloed vanuit het buitenland. Daarnaast verkeert nog steeds een groot aantal PAS-melders in onzekerheid.”
Ingeklemd door Duitsland
„De norm uit de kaderrichtlijn water voor stikstofdepositie van 0,005 mol per hectare per jaar is onhaalbaar”, vertelt melkveehouder Alfred Scholten „Er is geen boer in de gemeente die niet onder de invloedssfeer van een Natura 2000-gebied valt. Bovendien ligt Winterswijk voor een groot gedeelte ingeklemd door Duitsland. Hierdoor komt ook veel stikstof van over de grens.”
De boeren willen met de protestactie aandacht vragen voor hun situatie bij zowel de provinciale als de landelijke politiek. „Een groot deel van de gemeenteraad steunt ons daarin”, aldus Scholten.
Gesprek met de minister
Op het moment dat de boeren op de markt stonden, werd in de gemeenteraad gedebatteerd over een in de gemeenteraad breed gedragen motie. Daarin wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om in gesprek te gaan met minister Carola Schouten van landbouw en de Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth over de gevolgen van het stikstofbeleid voor de ondernemers in Winterswijk.
Daarnaast roept de motie het college op om een brief te sturen aan de minister en aan Tweede en Eerste Kamerleden die verantwoordelijk zijn voor het stikstofdossier met daarin ‘een krachtig signaal ten aanzien van deze problematiek’. Tevens moet de motie als standpunt van de gemeenteraad van Winterswijk aan de minister van landbouw en de leden van de Tweede en Eerste Kamer worden gestuurd.
Veel verzoeken
Woordvoerder Rudi Buis van minister Carola Schouten van LNV laat desgevraagd weten dat ze serieus naar het verzoek van het college van Winterswijk zullen kijken. „We krijgen dagelijks veel verzoeken. We zullen ook deze netjes beoordelen”, vertelt Buis. „Of de minister daadwerkelijk ingaat op een verzoek, is afhankelijk van de actualiteit en of het in haar agenda past. Wat actualiteit betreft is Winterswijk in het voordeel, want het stikstofdossier staat hoog op de agenda. Maar het gesprek zal in ieder geval niet voor kerst plaatsvinden.”
Eerdere protestactie
Het is niet de eerste keer dat de Winterswijkse boeren actie voeren tegen de stikstofregels. In oktober 2019 legden ruim 100 boeren de herstelwerkzaamheden in het Natura 2000-gebied Wooldse Veen tijdelijk stil. Ze vroegen hiermee aandacht bij wethouder Inge Klein Gunnewiek en gedeputeerde Peter Drenth voor de zorgen die ze hebben over de ontwikkelmogelijkheden van hun bedrijven.

Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Stefan Buning, Ellen Meinen