Actie boeren Arnhem
Fotoserie: Gelders gedeputeerde Drenth: ‘Vergunning is vergunning’
Een aanwezige boer met een volle ligboxenstal zegt dat zijn vergunning is vernietigd. Hij vraagt of wat verleend is, is verleend. Drenth zegt dat er 750 vergunningen van agrariërs op het provinciehuis liggen waarvoor oplossingen moeten komen. „Als een wet verandert, kan niet zomaar de vergunning worden afgenomen. Geloof me, want als hier aan wordt getwijfeld, dan stuurt melkveehouder Jacob van Emst van het Gelders Landbouwcollectief me zelfs midden in de nacht nog een appje. Zij zitten er bovenop, en terecht.”
Vergunning blijft vergunning
Bart Kemp van Agractie komt met een stelling over het bijplussen van natuur. „Binnen Natura 2000 komt er een wijziging van habitat, dus je verandert bijvoorbeeld een bos in een stuifzandgebied en daardoor wordt het stikstofgevoeliger. En vervolgens wordt daardoor de doelstelling steeds hoger?” Drenth: „De natuur is dynamisch dus de stand van de natuur verandert. Het gaat niet over uitbreiden van natuur maar wel van een verschuiving van kritische depositiewaardes, ja dat klopt. Maar de gemakkelijke conclusies dat het depositie van landbouw is, dat klopt niet zo; het gaat ook om veel depositie vanuit woningbouw, industrie en mobiliteit. Verder zal ik op deze heel technische exercitie met deskundigen, digitaal, ingaan. Dat voert nu te ver.” Drenth vervolgt: „Maar er is dus níet meer natuur bijgekomen dan er was aangegeven, en die natuur met de aeriusmodellen heeft alleen maar te maken met Natura 2000, niet met het Gelders natuurnetwerk. En, een afgegeven vergunning blijft gewoon afgegeven en is in werking, óngeacht of dat aeriusmodel verandert.”
Respect voor agrariërs
Melkveehouder Geert Leusink uit het Achterhoekse Zwiep legt Drenth voor dat landbouwgrond bos wordt, en bos wordt gekapt voor een zandverstuiving. „Wij missen als boeren respect voor het werk dat wij 24/7 doen. En, hoe gaan jullie om met verdroging, want water is heilig, hoe wordt dit gewaardeerd?” Drenth: „Over water zullen we makkelijker samen oplossingen vinden met de sector dan over stikstof, want ik ken veel boeren die snakken naar een waterhuishouding die op orde is. Het water is bovendien een voorwaarde, anders gaan bijvoorbeeld in het Wooldse veen die ‘andere dingen’ ook niet lukken.” Drenth antwoordt ook op het gebrek aan respect, hij zegt met nadruk dat in elke vergadering in de Staten zelfs met groot respect wordt gesproken over de agrarische sector.
Een vleesveehouder: „Moeten wij echt op sommige plekken natuur in stand houden zoals die is?” Drenth: „Daar ga ik niet over. Daar gaan Nederland en Europa over. Ik kijk naar wat onze minister wil en wat haar doelstellingen zijn. Kunnen wij deze uitvoeren passend in ons Gelderse plan met betrekking tot maatregelen stikstof? Dat kan, maar dit vraagt om een speciale aanpak met name voor de Veluwe.”
Slag van jewelste
De jonge kalverhouder Bart van Dijk uit Terschuur maakt zich zorgen omdat de discussie volgens hem alleen over stoppers gaat, maar hij wil juist vooruit. „Hoe krijg ik kansen om te innoveren?” Dat is gemakkelijk voor Drenth: „Wij hebben in het plan opgenomen wat de sector zelf wil, en daar stoppen wij Gelders geld in, te weten 10 miljoen euro. We willen juist investeren in boeren van de toekomst waarvan jij er één bent. Er zijn 7.000 dierhouders in Gelderland, stel dat er 1.000 stoppen en 6.000 zo’n 10 tot 20 procent aan emissiereductie kunnen doen, dan slaan we met die reductie een slag van jewelste die veel meer invloed heeft dan die van de stoppers. Dat staat in onze plannen.” Drenth krijgt applaus.
Prima verlopen dag
Organisator Jos Bolk had gehoopt op nog helderdere antwoorden op de vragen die boeren van het Gelders landbouwcollectief stelden. In het Gelderse collectief van boerenorganisaties zitten Agractie, GAJK, LTO, Netwerk Grondig, NMV, NVP en POV. Het collectief ondersteunde de prima verlopen actie en alle organisaties maakten uitgebreid gebruik van de microfoon op het plein voor het provinciehuis.