‘Ik las het in de krant’
Melkveehouder moet wijken voor bedrijventerrein
Het melkveebedrijf van Robert en Sabine Klein Obbink moet weg. In plaats daarvan komt er DocksNLD2, een nieuw logistiek bedrijventerrein. Er is behalve het erf met gebouwen ook nog 10 hectare grond van Klein Obbink nodig voor de plannen van de gemeente Montferland. Hij kan het maar moeilijk bevatten: „Mijn familie zit hier al 98 jaar. Ik ben veel te jong om te stoppen én onze zoon zal het bedrijf overnemen. Dat perspectief is in één klap weg.” In de tuin bij de achterdeur staat een project in de steigers; „Ook zoiets. Het wordt een kippenren. Maar of er ooit kippen in zullen komen?” Klein Obbink weet het niet.
De Azewijnse Klein Obbink over het gemeentebestuur van Montferland: „Ik had een aangetekende brief moeten krijgen van de gemeente Montferland. Die had ik één dag eerder dan dat het bericht op de Gelderlander-app stond, moeten hebben. Dan was dat evengoed een verschrikkelijke verrassing geweest, maar zo gaat dat. In plaats daarvan las ik het in de krant. ’s Avonds belde wethouder Walter Gerritsen met excuses.”
Volgens Klein Obbink kwam dit plan, waarbij zijn bedrijf zou moeten verdwijnen, vier jaar geleden ook al eens ter sprake, maar toen werd gekozen voor een variant richting Ulft. „Nu, plotseling, kwam deze oude optie weer uit de kast.” De gemeente Montferland wilde de uitbreiding van het huidige bedrijventerrein DocksNLD namelijk wat verderop, tegen de Duitse grens. Maar plotseling koos de Regio Arnhem-Nijmegen voor de andere, ‘oude’, locatie, namelijk ten noorden van transportbedrijf Mainfright. Gemeente Montferland mag 20 hectare bebouwen, maar heeft bijna twee keer zoveel grond nodig voor wegenaanleg, parkeerplaatsen en andere voorzieningen. Het bedrijventerrein ligt precies op de melkveehouderij van Klein Obbink. De woning, het oudershuis, staat in de verste hoek van het nieuwe bedrijventerrein.
Met geen geld te betalen
Klein Obbink: „Dit lijkt definitief. Eerst moet nu dít plan namelijk worden ontwikkeld, voordat weer naar de andere mogelijkheden mag worden gekeken.” Klein Obbink: „Dit blok is ook wel wat logischer denk ik, wat betreft inpassing. Maar de boodschap verandert niet; we moeten weg.” Nuchter maar met een zucht: „Dit is met geen geld te betalen. We zijn hier opgegroeid.” De melkveehouder zegt schadeloos gesteld te moeten worden om elders te kunnen boeren.
Het rauwe nieuws viel ook Ton en Bianca Venhoeven ten deel. Hun gebouwen vallen precies buiten de tekeningen, maar het bedrijf met 180 melkkoeien raakt 20 hectare grond kwijt. Hun vestiging iets verderop moet ook verdwijnen. Ze hebben ‘een gezond bedrijf en twee zonen die het straks willen overnemen. Dat staat allemaal op het spel’. Als dit doorgaat is hun bedrijf wellicht ‘niet meer levensvatbaar’. De families Klein Obbink en Venhoeven zijn nauw bevriend en wonen al hun hele leven tegenover elkaar.