LTO Noord vangt bot met verzet zonnepark op landbouwgronden Lievelde

In de einduitspraak benadrukt de Raad dat de gemeente Oost Gelre zonneparken in principe op bijna alle gronden toestaat, zolang deze geen beschermde essen zijn, of deel uitmaken van het Gelderse Natuur Netwerken. Dat in het zonneparkprogramma niet met zoveel woorden staat dat zonneparken op landbouwgronden mogen komen, wordt het ook niet uitgesloten.
Alternatieven
Volgens LTO Noord had de gemeente eerst allerlei alternatieve niet-agrarische terreinen moeten onderzoeken. En als er dan niets overblijft, dan zou de gemeente pas mogen beslissen of een zonnepark op landbouwgrond kan worden aangelegd. Immers, volgens LTO verdwijnt er op deze manier in rap tempo grote hoeveelheden waardevolle landbouwgronden.
Volgens de Raad van State heeft Oost Gelre voldoende onderzocht dat gekozen locatie tussen de Nieuwendijk, Berkendijk en Stikkemaatsdijk in Lievelde geschikt is om een zonnepanelenpark aan te leggen.
Volgens de hoogste bestuursrechter in Den Haag valt het met het verdwijnen van kostbare landbouwgronden wel mee. Het zonneparkproject telt negen hectare, terwijl er in de gemeente in totaal ruim 8.000 ha landbouwgrond beschikbaar is. Het zonnepark beslaat slechts 0,11 procent van het Oost Gelrese landbouwareaal.
Opmaat
Overigens was de vrees van LTO juist dat dit zonneparkproject de opmaat is voor veel meer zonneparken op landbouwgrond. De Raad van State beoordeelt in deze uitspraak alleen het initiatief van Sunvest BV. Als het park klaar is kan het zo’n 3.000 huishoudens van stroom voorzien.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen