Mogelijk nieuwe wolvenroedel op komst op de Veluwe
Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten zegt tegen Omroep Gelderland dat de wolvin de afgelopen maanden strategisch urine heeft achtergelaten om gevonden te worden door een potentiële partner. Deze andere wolf is begin deze maand al gesignaleerd en nu zijn de twee dus samen.
De wolvin die dus sinds 20 juni al op de Zuid-Veluwe is te vinden, is afkomstig van de roedel die vorig jaar werd gevormd op de Noord-Veluwe. Na ongeveer een jaar gaan de welpen op zoek naar een eigen leefgebied. Deze wolvin besloot de Zuid-Veluwe aan te doen. Of er sprake is van een vestiging van de wolvin is nog onduidelijk. Vanuit Natuurmonumenten wordt er een termijn van een half jaar gehanteerd voordat een wolf als gevestigd kan worden beschouwd. De tweede wolf, haar potentiële partner, is nog geen week geleden voor het eerst gesignaleerd in het gebied dus ook daarvan is het nog te vroeg om te zeggen of er sprake is van een definitieve vestiging.
In een eerder interview met de regiokranten van Agrio vertelde WUR-dierenecolooog vitale populatie Hugh Jansman dat Nederland in potentie ruimte heeft voor 65 wolven, waarvan er er 30 op de Veluwe zich zouden kunnen vestigen. Mocht het zo zijn dat het kersverse wolvenpaar bij elkaar blijft, zou dat de tweede wolvenroedel in Nederland zijn na een afwezigheid van het dier van 150 jaar.
Schadevergoeding
Sinds de eerste constatering dat de wolf weer in Nederland, zijn er verscheide schademeldingen gedaan bij BIJ12 van schapenboeren wiens dieren zijn aangevallen door wolven. Zo ook schapenhouder Jantinus de Groote. De Groote heeft een schapenhouderij in Tiendeveen in Drenthe en in maart 2018 heeft een wolf zijn kudde aangevallen. Drie lammen werden slachtoffer van het roofdier en ene vierde lam is verdwenen. De Groote stapte na de rechter na het oneens te zijn met het bedrag dat BIJ12 aan de schapenhouder uitkeerde (1.090 euro). Tijdens het vaststellen van de schadevergoeding, worden neveneffecten niet meegenomen. Zoals dat schapen door de stress door de aanval niet meer drachtig worden. LTO Schapenhouderij voorzitter Saskia Duives, die tevens in de wolvencommissie van de Provincie Gelderland zit, heeft hier meerdere malen kritiek op geuit. De rechter heeft in de zaak van De Groote bepaald dat de schapenhouder het moet doen met de eerder uitgekeerde 1.090 euro, zo schrijft RTV Drenthe.