Waterschap verbaasd over Overijsselse PvdA-statenvragen herstel beverschade langs de IJssel

‘Bevers zijn een beschermde diersoort en de IJsseluiterwaarden zijn mede voor de bever aangewezen als Natura 20000-gebied met als doelstelling verbetering van het leefgebied’. Slots wil daarom weten of de provincie Overijssel op de hoogte was, of het waterschap van te voren contact opgenomen heeft en welke stappen GS gaat ondernemen als het waterschap niet over de vereiste juridische toestemming beschikt.
Niet betrokken
Bij het waterschap in Zwolle is met verbazing gereageerd op de vragen van het Statenlid. „WDODelta is niet betrokken geweest bij (eventuele) schade aan dijken tussen Kampen en Zwolle die zou zijn veroorzaakt door bevers", stelt een woordvoerder van WDODelta.
Beverschade was er vorig jaar wel op vijf andere locaties langs de IJssel bij Deventer. In september werd dat op de site van het waterschap gemeld: ‘In de buurt van de IJsseldijk in Deventer en Diepenveen hebben we bevergangen opgegraven. De langste bevergang was in Deventer met een lengte van 5,7 meter en een breedte van een halve meter. Omdat er geen acuut waterveiligheidsprobleem was, besloten we de bevergangen open te graven na het broedseizoen. De gangen bevonden zich op veilige afstand van de dijk.’
Protocol
Volgens de woordvoerder is er steeds een vast protocol. „Als bevers worden aangetroffen, onderzoekt het waterschap nauwkeurig gedurende een week of twee of er een bever in de betreffende gang aanwezig is. Als dat niet het geval is, wordt de waterkering hersteld voor zover de gangen zich bevinden in de zogenaamde beschermingszone van de dijk. Overigens is de bever nog steeds in die buurt aanwezig op alle vijf locaties waar de dijk is hersteld."
De terugkeer van de bever wijst volgens hem ook op herstel van de biodiversiteit. Het waterschap is dan ook blij met de komst in het IJsselgebied, maar niet in de dijken die beschermen tegen overstroming bij hoogwater.
Risico
„Er is samen met de provincie een beverprotocol opgesteld. Als er een bever wordt aangetroffen bepaalt een ecoloog met expertise op het gebied van de bever samen met een specialist waterkeringen of er een veiligheidsrisico is, bijvoorbeeld bij te verwachten hoogwater en of er andere mogelijkheden zijn. Er wordt uiteraard onderzocht hoever de gang in/of naar de waterkering loopt. Als er geen risico is blijft de gang zitten en die wordt dan gemonitord. Is er een veiligheidsrisico, dan wordt besloten in te grijpen. Als er geen bewoning geconstateerd kan ook worden besloten om de waterkering te herstellen. Uiteraard wordt de provincie hiervan, ook volgens protocol, door betrokken waterschappers op de hoogte gesteld", aldus de woordvoerder.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen