Gelderse stikstofaanpak lijkt te werken

Landbouwgedeputeerde Peter Drenth is blij met deze uitkomst van de berekening. „Hier hebben we het afgelopen jaar hard aan gewerkt. De eerste doorrekening laat zien dat dit ook zin heeft. We maken zo de eerste stappen in het beperken van de stikstofuitstoot en -neerslag met inzet van alle sectoren.”
Over de uitvoering van de Gelderse stikstofaanpak moeten nu afspraken worden gemaakt met alle sectoren. De provincie werk samen met 65 partners aan de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS). Het gaat om partners uit de bouw, industrie, landbouw, mobiliteit en natuur en samen met waterschappen en gemeentelijke regio’s. Het doel is herstel van de Gelderse natuur en tegelijkertijd ruimte maken voor maatschappelijke en economische activiteiten in Gelderland.
Provincie Gelderland gaat ook met de partners afspraken maken over de financiering van maatregelen. De Gelderse staten stelden eerder al 33,5 miljoen euro beschikbaar. De provincie verwacht ook van haar GMS partners een financiële bijdrage.
Kalverhouderij
Voor de landbouw zijn de belangrijkste maatregelen die effectief zijn de stoppersregeling voor de kalverhouderij, de stalinnovatie voor de kalversector en de inzet op emissiearme stallen. Daarnaast zet de provincie Gelderland binnen de GMS in op onderzoek naar het verminderen van eiwit in voer.
Ook rondom natuurmaatregelen heeft de provincie stappen gezet. De minister van landbouw en de provincies zijn in december tot een akkoord gekomen over de verdeling van ongeveer 2 tot 2,5 miljard natuurgeld uit de Rijksaanpak. 25 tot 30 procent daarvan komt beschikbaar voor de Gelderse natuur. Gedeputeerde staten van Gelderland wil begin 2021 met Provinciale staten in gesprek over uitgangspunten om tot uitvoering over te kunnen gaan van deze bron- en natuurmaatregelen.

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Agrio
Bron: Provincie Gelderland