LTO-voorzitter Van der Tak brengt bezoek aan Achterhoekse 'trekkerboeren'
Wieggers en Van Lier waren eind vorig jaar betrokken bij blokkades van distributiecentra van supermarkten. Een groep boeren uit de Achterhoek blokkeerde in Oosterhout (bij Nijmegen) locaties van de Lidl en Albert Heijn. Van Lier en Wieggers werden door de politie naar Zwolle gereden om daar te onderhandelen met een vertegenwoordiger van Albert Heijn.
Van der Tak is sinds 1 januari voorzitter van LTO en beloofde in gesprek te gaan met veel verschillende partijen in de landbouw. Hij voegt de daad bij het woord. Van der Tak besprak vrijdag in Halle onder meer het gesprek tussen FDF en het CBL (supermarktvertegenwoordiger) over betere prijzen voor boeren.
Gezond voedsel
Sjaak van der Tak aan tafel bij Van Lier: „Ja, het gesprek met het CBL waar alle grote jongens van de supermarkten, maar ook bijvoorbeeld Hein Schumacher aanwezig was gisteren. Op 1 april, voor het aantreden van het nieuwe kabinet, moet het verdienmodel zo zijn dat supermarkten meebetalen aan gezond voedsel. En, dat als het bijvoorbeeld van een vleestax komt, dit geld bij boeren terecht komt, en niet in de schatkist van het Rijk.” Is 1 april betrouwbaar? „Jazeker, die datum komt uit mijn mond. Die heb ik genoemd en zal hen daar aan houden.”
Van der Tak vindt het een punt van groot belang: „Dat alles wat we als maatschappij de boeren vragen, dat dat nu niet wordt betaald in de prijs die boeren voor hun producten krijgen. Dat moet wel. Anders zegt de boer een keer tot hier en niet verder. Dat is wat deze trekkerboeren duidelijk maken."
Een telefoon trilt; het nieuws verschijnt dat het Kabinet opstapt.
„Kijk, melkveehouders hebben 3 miljoen euro schuld, een omzet van 3 ton en een netto inkomen van 31.750 euro. Daar moeten ze 70 uur of meer per week voor werken en daar gaan de lokale belastingen nog af. Dat kan niet langer." Maar hoe dan wel? „In de kern hebben wij een grote troef in handen. Wij maken gezonde voeding. Boeren hebben zúlke mooie producten. Handmade vlees, melk, brood, kaas… Wij kunnen het gat in de begroting van de gezondheidszorg verkleinen door mensen gezond te laten eten."
Overal op bezoek
Wat wil Van der Tak bereiken? „Ik ben een verbinder. Ik wil met iedereen praten en dan met één woord naar buiten komen. Ik ben al op veel plekken geweest. Noteer van iedereen hun telefoonnummer en mensen kunnen mij ook bellen. Ik ben een verbinder. Kijk, daags na m’n benoeming ging ik al bij de Nieuwkoopse boeren op bezoek. Nog twee dagen later zat ik bij Mark van den Oever van FDF.”
Maar hóe verbind je dan alle partijen, want binnen sectoren zijn al zulke grote verschillen. „Ja, dat is in de tuinbouw ook, daar heb ik ervaring mee. Ik wil met één geluid naar buiten komen. Ik heb contact met iedereen, ik bezoek iedereen. We bellen elkaar en dat is de kracht.” Van Lier voegt toe dat de trekkerboeren (FDF) af en toe druk zullen uitoefenen, omdat er dan tenminste iets gebeurt. Van der Tak reageert: „Je moet wel bellen van tevoren. Als je met trekkers op pad gaat om iemand te bezoeken, moet je even bellen.” De nieuwe voorman van LTO Nederland voegt toe dat het draagvlak in de maatschappij voor boerenacties is afgenomen tot 38 procent.
Alleen doelen
De LTO-voorman spreekt over de politiek en de hoeveelheid wetten en regels waaraan boeren moeten voldoen: „Ik wil dat de politiek doelen stelt. En boeren mogen dan zelf uitzoeken hoe ze die doelen halen. Ze worden afgerekend op doelen, niet op hoe ze die moeten bereiken, dat kan de boer zelf wel.” En verder zegt Van der Tak uit te zullen zoeken hoe boeren met ‘ecodiensten’ een boterham kunnen verdienen.
Later die middag zal Van der Tak voor het eerst in zijn leven zelf een trekker besturen, op weg van Halle naar Wieggers in Mariënvelde.