'Gelderland creëert piekbelasters door bijplussen natuur'
STAF concludeerde eerder dat provincies sinds 1 september 2017 flink stikstofgevoelige natuur hebben bijgeplust in Natura 2000-gebieden. Dat bijplussen heeft in Gelderland effect op de mate waarin een bedrijf wordt gezien als piekbelaster en bijvoorbeeld in aanmerking komt voor een uitkoopregeling. Dat komt doordat de nieuwe natuur strak tegen bedrijven aan is getekend in het computerprogramma Aerius. STAF onderzoekt nog wat de gevolgen zijn voor de andere provincies waar stikstofgevoelige natuur is bijgeplust.
STAF deed de berekeningen met de Aerius Aankoopcalculator. 'Als Gelderland een minimale afstand van 100 meter zou aanhouden tussen natuurontwikkeling en boerderijen, dan daalt de piekbelasting met ruim de helft. Als 250 meter zou worden aangehouden, dan daalt de piekbelasting met zo’n 65 procent', concludeert STAF in het onderzoeksartikel.
Zoekgebiedjes
'Met name in de Rijntakken (uiterwaarden van de grote rivieren) zijn talrijke zoekgebiedjes voor stikstofgevoelige natuur ingetekend, bij elkaar naar schatting 5000 hectare. Deze gebiedjes zijn regelmatig zowat tegen bedrijven aan, ingetekend: de stikstofgevoelige natuur en een deel van het bedrijf liggen in hetzelfde hexagoon. Aerius Aankoopcalculator berekent voor deze bedrijven een enorme piekbelasting', meldt STAF.
De meeste natuur dat ingetekend is, moet nog ontwikkeld worden. STAF blijft er op hameren dat de Commissie Meten en Berekenen Stikstof heeft geoordeeld dat Aerius ongeschikt is voor depositieberekeningen op hexagoonniveau.