130 bedrijven in aanmerking Overijsselse opkoopregeling
Van de 350 miljoen euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de opkoop van agrarische bedrijven die een negatieve invloed hebben op de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden, heeft de provincie Overijssel nu 7,5 miljoen euro ontvangen. De eerste tranche, zoals dat in jargon heet. Goed om slechts enkele bedrijven uit de brand te helpen, zo schets de Overijsselse fractie van het CDA. Eerder liet de provincie al weten dat er per Natura 2000-gebied slechts één bedrijf kan worden opgekocht. De provincie Overijssel telt 24 Natura 2000-gebieden.
Bij voldoende belangstelling, die er dus volgens het CDA Overijssel zeker lijkt te zijn, komt er een tweede tranche beschikbaar. De hoogte van deze tranche is vooralsnog onbekend. ‘Mogelijk zullen daarna ook regelingen komen voor innovatie en verduurzaming. Dit zijn voorbeelden van bronmaatregelen waarvoor het rijk verantwoordelijk is. De provincie is en blijft wel verantwoordelijk voor vergunningverlening, handhaving en toezicht’, schrijft de provinciale politieke fractie.
Niet opkopen, maar innoveren
Dat laatste zal voorzitter van de POV (Productenorganisatie Varkenshouderij) Linda Janssen en voorzitter LTO Noord regio Oost Ben Haarman goed in de oren klinken. Nog voor de openstelling van de opkoopregeling pleitten zij namelijk niet voor de opkoop van de bedrijven, maar voor het beschikbaar stellen van financiën om deze bedrijven te ondersteuning bij innovatie.
Janssen: „Investeringen in emissiearme technieken nabij natuur is 2,5 maal is kosteneffectiever dan het opkopen van locaties met een relatief hoge stikstofdepositie op het gebied.”
Haarman is het daar roerend mee eens. Haarman: „Wij vinden dat investeren in technische aanpassingen en innovaties effectiever is om stikstof te reduceren dan opkoop van bedrijven. Opkoop heeft een prijsopdrijvende werking en zal de vitaliteit van een gebied aantasten omdat er agrarische bedrijven gaan stoppen. Het geld kan beter op meerdere bedrijven worden ingezet voor emissiereducerende maatregelen.”
Standpunten
Ondanks dat de opkoopregeling een feit is geworden, zegt het CDA vast te houden aan de volgende standpunten:
- De agrarische sector heeft en houdt een onmisbare maatschappelijke en economische functie in Overijssel.
- In het kader van Natura 2000-ontwikkelingen heeft steun voor innovatie en verduurzaming de voorkeur boven opkoop. Perspectief en een duurzaam verdienmodel zijn ankerpunten.
- Gedwongen stoppen wordt vermeden. Schadeloosstellingen bij stop of verplaatsing worden gebaseerd op onteigeningswaarden van het totale bedrijf, dus inclusief bedrijfsmiddelen.
- De minister van LNV heeft gesteld dat PAS-melders een door het rijk gefinancierde oplossing wordt aangeboden. Daar houdt het CDA haar aan.
- Onderhoud van natuur en groenblauwe dooradering van het landschap is primair een verdienmodel voor de agrarische sector.
Rangorde
Na 28 februari volgt een controle om de ranking (rangorde) te bepalen welke bedrijven het eerst een beroep kunnen doen op de controversiële opkoopregeling. Bedrijven die cultuurgrond aanbieden, komen hoger in de rangorde.