CDA Gelderland: ‘Beloning maatschappelijke opgaven te vaak via voedselprijs’

‘Een zekere toekomst van de agrarische sector in Gelderland is niet vanzelfsprekend.’ Zo stelt CDA Gelderland in haar toekomstvisie. De partij zie maatschappelijke opgaven zoals waterberging, CO2 opslag, Natura-2000 doelen, biodiversiteit, woningbouw en energietransitie als uitdagingen voor de agrarische sector. Ook de druk op ruimte, voedselprijzen, de stikstofcrisis en het behouw van een vitaal platteland zijn volgens de partij uitdagingen voor de agrarische sector.
Ander verdienmodel
CDA Gelderland vindt dat ondernemers die meewerken aan oplossingen van de huidige maatschappelijke opgaven, daar ook voor betaald moeten worden. Zolang er geen alternatief terugverdienmodel is zal er, mede onder druk van regelgeving, een verdere tweedeling in de agrarische sector ontstaan, vreest de politieke partij. Aan de ene kant van het spectrum staan boeren die voor de afzet van hun producten afhankelijk zijn van de Europese markt, en aan de andere kant boeren die zich primair richten op de Nederlandse markt.
Het verdienmodel van boeren in Gelderland moet volgens CDA Gelderland op de schop. ‘We zien dat de beloning nu veel te vaak via de voedselprijs loopt. Wij vinden dat bijdrage aan maatschappelijke problemen ook via die as gefinancierd moet worden. Per opgave dient er een afweging gemaakt te worden of het onderdeel is van het primaire productieproces. Een voorbeeld hiervan is het landschapsbeheer. Dit is een maatschappelijk belang. De kosten hiervan dienen niet via de melkprijs gefinancierd te worden.’
Zeven puntenplan
CDA Gelderland heeft zeven punten opgesteld om hun toekomstvisie waarheid te laten worden. Zo willen ze de toekomstige agrarische sector stimuleren voor kringlooplandbouw, bodem- en biodiversiteit en familiebedrijven. Ervoor zorgen dat Gelderland koploper blijft op innovaties in de agrarische sector door in te zetten op meer samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en de agrarische sector. Onderzoek naar politieke/bestuurlijke belemmeringen voor eiwitteelt en consumptie, gericht op een gezond toekomstbestendig agrarische bedrijf. Het cultuurlandschap en de biodiversiteit versterken met behulp van een Landschapsfonds. De bodemkwaliteit verbeteren met een bodemfonds. Een plan van aanpak voor vrijkomende agrarische gebouwen. En inzetten op onderzoek naar alternatieve teeltwijzen op akkerland gericht op behoud van organische stof, om de bodemkwaliteit te verbeteren.
Lees de volledige toekomstvisie van CDA Gelderland via de link.

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Bram Teeuwsen
Bron: CDA Gelderland