Video: Markeren en registreren is een begin om GPS-diefstal tegen te gaan
In deze video vertelt akkerbouwer Gijs van der Woerd uit Zoelen (GD) over een inbraak op zijn bedrijf. Gerwin Otten legt namens Cumela uit wat de brancheorganisatie nu precies gaat doen. Tekst loopt door onder de video.
Oranje label
Hoewel de politie geen partij is in de campagne, gaat de landelijke eenheid de campagne van Cumela wel ondersteunen door via sociale media actief te wijzen op het labelen en registreren. Boeren registreren de apparatuur in een gratis app en markeren de apparatuur met een opvallend oranje label.
Gerwin Otten, bedrijfsadviseur van Cumela, legt uit hoe het markeren in zijn werk gaat. „Op ieder GPS-scherm kan een label worden geplakt. De label wordt zo bevestigd, dat deze alleen maar kan worden verwijderd door het apparaat te beschadigen. Op het label staat informatie van de eigenaar (een code, telefoonnummer en postcode, red), dus als de apparaten worden teruggevonden is diegene te bereiken. Als bij verwijdering het scherm beschadigd raakt, is doorverkopen een stuk minder interessant.”
Ei van Columbus
Vanaf april 2019 is er volgens Cumela voor ruim 6 miljoen euro aan apparatuur verdwenen. De gestolen GPS-apparatuur duikt vooral diep in het buitenland op, tot in de Verenigde Staten aan toe. Wie er precies achter de diefstallen zitten, is onduidelijk. Wel zijn er een keer Litouwers aangehouden in de buurt van Arnhem. Otten: ,,Het gaat ons er vooral om dat stelen minder aantrekkelijk wordt. Dit is zeker niet het ei van Columbus, we gaan ook inzetten op andere maatregelen zoals goede samenwerking met de politie en blijven in gesprek met de toeleveranciers. Er zijn nog talloze andere opties. Maar het is in onze ogen een mooi begin.”
Tekst loopt door onder de foto's.
Slecht slapen
Dat denkt Gijs van der Woerd ook. De loonwerker en akkerbouwer uit Zoelen (GD) werd slachtoffer van een GPS-diefstal. Hij gaat zijn materiaal voor precisielandbouw registreren en labelen. ,,Ik ben blij dat Cumela veel hier mee bezig is, want zo’n inbraak is niet fijn. Op een gegeven moment heb ik er wel slecht van geslapen en iedereen die om het bedrijf komt is opeens verdacht. Dat voelt niet goed.”
Hij had ruim 100.000 euro schade en dat is exclusief het aantal uren dat de machines stilstonden. De apparatuur zag hij nooit meer terug. ,,Ik ontdekte de inbraak in de ochtend, de politie heeft daarna op locatie grondig onderzoek gedaan. Ze zijn in mijn beleving zorgvuldig te werk gegaan, maar hebben de daders nooit gepakt.”
Praktisch
GPS-apparatuur bergt hij nu op. Daar speelt al het personeel van het loon- en akkerbouwbedrijf een rol in. „Veel werk en niet altijd even praktisch, als een trekker bijvoorbeeld ergens op het land blijft staan of even langs de straat wordt geparkeerd. Het is alleen wel noodzakelijk, want de dieven weten heel goed waar iets te halen valt. We zitten hier bij de oploop van een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het zou mij niet verbazen als ze langs die weg een half uurtje hebben gekeken naar het bedrijf en foto’s hebben gemaakt.”
De kosten voor een montageset met 20 labels zijn 35 euro. De app Stop Diefstal is gratis. Meer informatie bij Cumela.