Grondkamer: Teeltverbod uien toegestaan maar is wel uniek
Een verbod op de teelt van bepaalde gewassen komt vaker voor, laat de Grondkamer via RVO weten. „Het belang van een waterschap kan in zo’n geval liggen in het feit dat bepaalde gewassen veel bestrijdingsmiddelen vergen.” Eerdere gevallen waarin het telen van lelies en bollen niet is toegestaan zijn hem bekend. „Dit zijn tuinbouwgewassen die de grond nogal uitputten en veel bestrijdingsmiddelen vergen. Maar een verbod op het telen van uien, een gewoon akkerbouwgewas, is ons nog niet eerder opgevallen.”
Het is volgens hem mogelijk dat een waterschap er in sommige gevallen belang bij heeft die teelt te verbieden. „De redenen waarom deze teeltbeperkingen zijn opgenomen kan het waterschap het beste geven.”
Buitensporig
Er hoeft geen wetenschappelijke basis onder deze verboden te liggen, aldus de Grondkamer. Wel heeft de Grondkamer en in beroep de Centrale Grondkamer te beoordelen of dergelijke verboden in pachtovereenkomsten buitensporig zijn in de zin van artikel 7:319, lid1, sub b, van het Burgerlijk Wetboek. Ook wat een verbod op bepaalde teelten in relatie tot het gebruik van (veel) bestrijdingsmiddelen betreft, dienen de grondkamers en in beroep de Centrale Grondkamer te beoordelen of dit buitensporig is.
Wie grond pacht of verpacht, moet het pachtcontract laten toetsen door de Grondkamer. Bij de toetsing kijkt de Grondkamer bij een aantal pachtvormen naar de pachtprijs, maar ook naar de andere verplichtingen in een pachtovereenkomst. Er zijn vijf regionale grondkamers in Nederland.
Ook glyfosaat verboden bij Vechtstromen
Waterschap Vechtstromen, actief in delen van Drenthe, Overijssel en Gelderland, verbiedt boeren die met ingang van dit jaar grond pachten van het schap lelies, bollen of uien te telen op deze percelen. Daarnaast heeft het algemeen bestuur besloten dat het gebruik van glyfosaat op deze percelen verboden is. Het algemeen bestuur van de overheidsinstantie heeft de beleidsnota voor het grondbeleid aangepast. Dat gebeurde nadat er een motie werd aangenomen om glyfosaat uit te sluiten voor nieuwe pachtcontracten.
De woordvoerder van Vechtstromen kan niet exact aangeven op welke gronden het algemeen bestuur hiertoe heeft besloten. Het besluit komt volgens hem voort uit een brede discussie over het ontmoedigen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de percelen die in eigendom zijn van het schap. Het verbod op het gebruik van glyfosaat was vrij snel duidelijk, over de teelten is langer gediscussieerd. Uiteindelijk is gekozen voor een verbod op de teelt van bollen, lelies en uien omdat, aldus de woordvoerder, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in deze teelten het grootst zou zijn.