Grasgroei op zand komt hier en daar op gang
Ook de komende week is de kans op neerslag namelijk heel klein. Al blijven er altijd verrassingen mogelijk. Donderdagavond viel in een smalle strook van Oost-Brabant richting de Gelderse Achterhoek ook meer regen dan verwacht: 5 tot op een enkele plaats bijna 15 mm regen. Daarmee is het totaal deze maand op de verdroogde zandgronden in Oost-en Zuid-Nederland voor de tweede maand op rij opgelopen naar een bovengemiddeld niveau.
Klik hier om de neerslagkaart van februari te bekijken.
Bodemtemperatuur
De voor de grasgroei doorslaggevende bodemtemperatuur is ongekend snel opgelopen door het enorme contrast tussen de koudegolf van twee weken geleden en de serie zachte dagen deze week. Uit de bodemtemperatuur-gegevens op 10 centimeter diepte van de zandgrond op het KNMI-meetstation in De Bilt blijkt een temperatuurdaling naar minimaal 1,8 ⁰C (boven nul).
Gemeten direct na de koudegolf, op 15 februari. Die dag kwam de maximumtemperatuur op 1,5 meter waarnemingshoogte voor het eerst weer boven nul. Daarna volgde een record aantal van maar liefst zes zachte februari dagen ( maximumtemperatuur >15⁰C). Dat verschil in luchttemperatuur in korte tijd was zo groot dat de bodemtemperatuur snel opliep naar de grens van 8⁰ C, waarbij het gras begint te groeien. Gisteren (vrijdag 26 februari) werd 9⁰C aangetikt.
Onzekere temperatuurverwachting
Gezien de temperatuurverwachting de komende week ligt het voor de hand dat de bodemtemperatuur voorlopig niet ver meer onder de 8 ⁰C zakt. Al is de temperatuurverwachting in tegenstelling tot de neerslagverwachting de komende week vrij onzeker.
Op termijn komt de vochtvoorziening in de zandgrond toplaag al weer in het geding, als het droge zonnige weer ook na volgende week aanhoudt. Een zeer vroege start van het weideseizoen is echter ook goed mogelijk. Want het KNMI schat de kans op een overgang naar wisselvallig regenachtig weer vanaf eind volgende week op dit moment in op 60-70% procent, met gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar.