FrieslandCampina-boeren in het oosten roeren zich na schrappen nabetaling
FrieslandCampina presenteerde dinsdag 2 maart de jaarcijfers. Door een winstdaling van 72 procent in een jaar tijd schrapt de coöperatie de nabetaling aan leden. Ook moet een voorschot op de nabetaling van 0,22 euro per 100 kilo melk, in augustus uitgekeerd, worden terugbetaald.
Dat leidt tot boze reacties van melkveehouders in Oost-Nederland die leveren aan FrieslandCampina. In boerengroepsapps wordt onder meer opgeroepen voor een boerenprotest bij de fabriek in Lochem (GD).
Rumoer
FDF kondigde voor 3 maart een actie aan bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort (UT), maar cancelde die actie later op dinsdagavond weer. Volgens de actiegroep leidde de aankondiging van het protest voor tweespalt onder boeren. Wel was er zaterdagavond een actie in Borculo (GD), bij een fabriek van FrieslandCampina.
Janet Mensink, melkveehoudster in Westerhaar (OV), zag de berichten over een actie bij FrieslandCampina in Lochem ook voorbij komen. Zij is lid en liet op Twitter van zich horen. „FrieslandCampina wordt op deze manier steeds meer een omgekeerde pyramide, waarbij de smalste schouders de zwaarste lasten moeten dragen", zegt zij tegen Vee & Gewas. „Het schrappen van de nabetaling kost ons (ze boert samen met haar man, red) al snel 8.000 tot 10.000 euro, geld dat we hard nodig hebben om onze begroting rond te krijgen."
Loonsverhoging
Het steekt haar vooral dat de top van FrieslandCampina vorig jaar nog een loonsverhoging kreeg en nu zelf niet inlevert om de lasten van de coronacrisis te dragen. „Iedereen snapt dat dit een heel lastig jaar was en dat het nog wel even lastig blijft. Maar zorg dan als bedrijf dat iedereen zijn steentje bijdraagt om daar doorheen te komen."
Mensink maakt zich als kandidaat-Kamerlid binnen de nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging hard voor eerlijke handelspraktijken. „Er vielen veel mensen over de coronaboete van Albert Heijn, maar wat FrieslandCampina nu doet is eigenlijk hetzelfde. Als de groep die het al het zwaarst heeft ook nog de meeste lasten moet dragen, is dat in de bedrijfsvoering uiteindelijk niet vol te houden."
Overstap
Ze sprak met haar man al over een overstap naar een nieuwe melkfabriek, of een leverancier die de melk doorverkoopt op de vrije markt. „Er zijn partijen waarbij wij ons niet eerst in hoeven te kopen. Dan praat ik over Farmel of A-Ware. Die betalen misschien een iets lagere melkprijs, maar komen niet achteraf nog terug. We hebben door de keuze van FrieslandCampina eigenlijk geen reden meer om zo'n sprong niet te wagen."