Eerste Kamer gaat instemmen met stikstofwet
Door het akkoord in december met SGP en 50+ was Schouten al verzekerd van een meerderheid. Daardoor kon ze gisteren redelijk eenvoudig door het debat laveren. Vanuit de partijen die zich niet konden vinden in het wetsvoorstel waren er wel wat kritische noten, zoals over het Aerius-model. Marjolein Faber van de PVV vroeg de minister of het niet beter was om over te stappen naar het Lotus-model, omdat er dan minder belemmeringen zouden zijn voor de landbouw en de rest van de economie. Schouten draaide het om. Doordat een model als Lotus minder gedetailleerd is, vindt Schouten dat de overheid meer marge moet inbouwen om er zeker van te zijn dat de natuur niet verslechterd. Daardoor zou het stikstofprobleem alleen maar groter worden.
Minister spreekt zich tegen
Hugo Berkhout van JA21 (fractie Nanninga) stelde in zijn ‘maidenspeech’ dat minister Schouten zichzelf tegen spreekt. „In de beantwoording van vragen van onze fractie geeft de minister aan dat de modellen - en ik citeer - ‘robuust en betrouwbaar’ zijn. Dat is niet het geval, want uit dezelfde beantwoording blijkt dat de modellen nog volop in ontwikkeling zijn om te proberen ze echt op de praktijk te laten aansluiten.”
Ook waarschuwde Berkhout de minister dat activisten met deze wet in de hand de ene na de andere rechtszaak zullen aanspannen om Nederland van stilstand in achterstand te storten. Omdat Berkhout geen vragen stelde, hoefde Schouten daar niet op te reageren en deed dat ook niet.
Fouten in Aerius
Wel kwam Schouten met een tussenoplossing, omdat de kaarten in Aerius op dit moment niet kloppen. Naar aanleiding van berichtgeving op de websites van Agrio stelde Tweede Kamerlid Mark Harbers van de VVD afgelopen maandag vragen aan Schouten of de fouten in Aerius niet met meer spoed uit het systeem kunnen. In de Eerste Kamer refereerden onder andere Peter Schalk van de SGP en Tanja Klip van de VVD daar aan. Schalk pleitte ervoor om de zoekgebieden die nu in Aerius zitten er uit te halen en pas opnieuw toe te voegen als duidelijk was welke hexagonen stikstofgevoelig zijn. Klip kwam met de mededeling dat er stikstofgevoelige hexagonen buiten de begrenzing van de Natura 2000-gebieden liggen. In beide situaties frustreert dat de vergunningverlening en kunnen er onterecht piekbelasters ontstaan.
Check buiten Aerius
Schouten wil de fouten in Aerius op een goede manier uit het systeem halen en zag daar geen ruimte voor omdat voor oktober te doen. Dan staat de nieuwe update van Aerius gepland. Haar oplossing is om bij de vergunningsaanvraag het bevoegd gezag, vaak de provincie, te vragen om goed naar de natuurkaart te kijken waar dan de juiste informatie op staat met minder stikstofgevoelige hexagonen. Rik Janssen van de SP vroeg zich als oud-gedeputeerde af of dat juridisch wel door de beugel kon. Aanpassingen die provincies nu op de natuurkaart doen zijn immers niet officieel vastgesteld en daardoor ook niet publiekelijk kenbaar gemaakt voor de omgeving. Volgens Schouten zorgt de openbare procedure bij vergunningsaanvragen ervoor dat iedereen er van op de hoogte kan zijn.
Kritische Depositie Waarden
Diverse partijen waren ook kritisch op de onderbouwing van de Kritische Depositie Waarden (KDW). Die waarden bepalen in welke mate vergunningen afgegeven kunnen worden en welke maatregelen onder andere de landbouw moet nemen om de uitstoot te verminderen. De SGP pleitte zelfs voor een onderzoek naar de onderbouwing door de Commissie Hordijk. Volgens Schouten zijn de KDW-waarden niet de specialiteit van Hordijk en ze gaf ook aan dat er op dit moment al deskundigen naar aan het kijken zijn. De minister wil dat eerst afwachten en daarna pas bepalen of er meer onderzoek nodig is.
PAS-meldingen
Tenslotte waren er met name bij de SGP zorgen over de PAS-melders. Of de minister de knelgevallen in de groep PAS-melders rondom financiering niet als eerste kon helpen? Dat kon Schouten niet toezeggen. Ze wilde wel alle PAS-melders een brief sturen dat hun verzoek om legalisatie in behandeling is genomen. „Daarmee kunnen de melders naar de bank stappen en dat geeft iets meer zekerheid. En ik ben in gesprek met de banken. Ik verplicht me met deze wet dat ik de meldingen legaliseer.”
Ook werkt de minister aan een vergoeding, zodat de kosten van de vergunningsaanvraag van PAS-melders niet door de slachtoffers zelf betaald hoeven te worden.