Overijssel: 23 veehouders melden zich aan voor LNV-opkoopregeling
Op dit moment worden alle aanmeldingen gecontroleerd. Van de goedgekeurde aanmeldingen wordt een ranking gemaakt om te bepalen aan welke bedrijven een aanbod tot aankoop kan worden gedaan. De volgorde wordt bepaald door de oppervlakte cultuurgrond dat wordt aangeboden en de mate van reductie van stikstofdepositie (op basis van de uitkomst van de aankoopcalculator in Aerius).
Onvoldoende
In totaal is er voor dit eerste deel van de aankoopregeling ongeveer 7,5 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag zal niet voldoende zijn om aan alle bedrijven een aanbod te doen, passend binnen de randvoorwaarden die de minister van LNV heeft meegegeven.
Gedeputeerde ten Bolscher: „Overijssel hoopt dat het Rijk snel de tweede tranche openstelt en extra middelen beschikbaar stelt, zodat we alle veehouderijbedrijven die mee willen doen ook daadwerkelijk een aanbod tot aankoop kunnen doen.”
Rangorde
LNV publiceerde de regeling op 3 november 2020 in de Staatscourant. In de provincie Overijssel konden van 19 januari tot en met 28 februari geïnteresseerde veehouders zich aanmelden via de website van de provincie. Uiterlijk eind april krijgen alle aangemelde veehouderijbedrijven individueel bericht over waar ze staan in de rangorde en wat dit betekent voor het vervolg.
Op basis daarvan gaat de provincie met de geselecteerde aanmelders in gesprek. Deelname is en blijft geheel vrijwillig. Veehouderijbedrijven die wel voldoen aan de eisen, maar nu niet geselecteerd worden op basis van de ranking, kunnen zich later dit jaar eventueel opnieuw aanmelden voor een mogelijke volgende tranche.
Meer dan twee mol
Overijssel maakte begin dit jaar al bekend dat per Natura 2000-gebied maximaal één veehouderijbedrijf wordt aangekocht. Al eerder was bekend (op basis van de regels van het ministerie van LNV) dat een bedrijf dat zich wil aanmelden een uitstoot moet hebben die leidt tot stikstofdepositie van meer dan twee mol (gemiddeld per hectare per jaar) op omliggende stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen