Peenteelt verschuift van Flevoland naar Overijssel, Drenthe en Zeeland
„Peen telen is net een rondreizend circus, het gaat van gebied naar gebied, op zoek naar gezonde grond”, schetste Robert Schilder, verkoopmanager Benelux en Scandinavië bij Bejo, met een oude wijsheid de verschuiving tijdens de webinar die het zaadbedrijf gisteravond hield. De groei in Zeeland is met name een gevolg van de slechtere situatie in de aardappelteelt. „Veel telers gaan daarom op zoek naar alternatieven.”
Maximale inzet
Peen is een goed alternatief, mits de teler alles voor 100 procent goed doet, voegde hij daar aan toe. „Het is een dure teelt, en de veranderde wet- en regelgeving en het veranderende klimaat maken het er niet makkelijker op. Daarom moet je alle dingen goed doen.” Peen verdient volgens Schilder een vaste plek in het bouwplan, maar dat vraagt wel maximale inzet van de teler. „Voor peen van goede kwaliteit is altijd een markt te vinden. Voor mindere kwaliteit, zoals vorig jaar met partijen met phytophthora en zwarte vlekken, moet de handel meer werk verzetten.”
De prijzen liggen momenteel tussen 24 tot 28 cent per kilo voor een goede kwaliteit. Opvallend is dat er maar een klein prijsverschil zit tussen gewassen en vuile peen. De kwaliteit van de peen was over het geheel redelijk tot goed. Er gaat wat meer peen naar het Verenigd Koninkrijk en België, terwijl Duitsland juist wat minder afneemt.
België
Ook in België blijft het areaal vrijwel gelijk aan vorig jaar. Wel zijn er veel telers die twijfelen over het zaaien van peen, na drie droge jaren met slechte opkomst op rij. Peenteelt zonder beregenen is dan niet mogelijk. De kwaliteit van de peen is nog best goed, zei Schilder, omdat er aan het eind van het seizoen nog wel wat regen is gevallen.