Fotoserie: Waterschap Rijn en IJssel plaatst honderdste droogtestuw
Heemraad Peter Schrijver was bij het plaatsen van de honderdste stuw aanwezig. „Drie jaar geleden zijn we begonnen met hele simpele duikerafsluiters in de vorm van opblaasbare ballen. Die gebruiken we nog steeds in kleine slootjes. Voor de grotere sloten langs agrarische percelen zijn deze droogtestuwen ontwikkeld”, vertelt hij. „Ons watersysteem is er vooral op ingericht om het neerslagoverschot dat we in de wintermaanden hebben af te voeren. Dat is doodzonde, want dit water hebben we in de zomer weer hard nodig.”
Praktisch systeem
De droogtestuw bestaat uit een metalen frame die in een duiker wordt geplaatst. In het frame worden houten planken geschoven die, afhankelijk van het gewenste peil, ook weer weggehaald kunnen worden. Een praktisch systeem, zo omschrijft heemraad Schrijver het. En dat wekt ook de belangstelling van boeren, merkt hij. „Het is zichtbaar hoe het systeem werkt, het is niet heel kostbaar en er is geen grootschalige herinrichting voor nodig.”
Daarnaast zien boeren volgens Schrijver de noodzaak in van het vasthouden van water. „Drie jaar droogte op rij heeft veel schade berokkend. Droogtestuwen zijn niet dé oplossing tegen elke vorm van droogte, want als het over een maand 30 graden is en er verdampt 6 millimeter per dag, dan is dit water natuurlijk ook weg. Maar de stuwen helpen wel om in het voorjaar met een goede uitgangssituatie te beginnen.”
Vochtige toplaag
Volgens gebiedsmakelaar Daniël Nieuwenhuis zijn de eerste resultaten van de stuwen op perceelniveau al zichtbaar. „Boeren merken dat het grondwater op perceelniveau stijgt”, zegt hij. Ook hebben de stuwen een duidelijk positief op het watersysteem, stelt Nieuwenhuis. De haarvaten van het watersysteem zijn volgens hem weerbaarder geworden én hebben „een stukje van de oorspronkelijke sponswerking teruggekregen. Dit is vooral te merken aan het snellere herstel na droge perioden.” Het primaire doel van de stuwen is volgens hem de toplaag van de bodem voldoende vochtig houden.
Het plaatsen van de stuwen gebeurt zoveel mogelijk gebiedsgericht. Nieuwenhuis en zijn collega’s gaan daarvoor de boer op. Zij kijken dan samen met boeren waar droogtestuwen het beste geplaatst kunnen worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de eigenschappen van de watergang waarin de stuw komt, maar ook met de eigenschappen van de agrarische percelen langs de watergang.
Duikerafsluiters
Het plaatsen van droogtestuwen is een vervolg op de actie met duikerafsluiters. Boeren sloten hierbij met opblaasbare ballen duikers af in kavelsloten zodat regenwater op lokaal niveau vastgehouden kon worden. Aan die actie deden ruim 150 boeren mee.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Renske Luimes