Project nuttige erfbewoners
Achterhoeks erf klaar voor vogels en insecten
Ruesink wilde het erf graag aankleden met meer groen om vogels aan te trekken. Ruesink heeft een melkveebedrijf met 180 koeien in Westendorp. De koeien en de weiden krijgen de volle aandacht. Het erf en de stallen zijn vooral functioneel wat vaak betekent dat er voor vogels en andere nuttige erfbewoners weinig plek over is. Juist op een boerenerf, waar voldoende voedsel aanwezig is, kunnen door groene elementen aan te brengen en nestkasten op te hangen vogels als huis- en ringmussen, mezen, zwaluwen en steen- of kerkuilen zich vestigen. Omdat de melkveehouder hier zelf niet de kennis voor heeft, adviseert VAL Oude IJssel. In overleg met de familie Ruesink is er, door rekening te houden met alle functies en logistiek op een boerenerf, een plan gemaakt, met een tekening, een plattegrond en de veranderingen en of aan te brengen zaken.
Tien bedrijven aankleden
De Agrarische Natuurvereniging VAL Oude IJssel is dit jaar een project gestart om tien boerenerven vogelvriendelijk aan te kleden en nestkasten te plaatsen in de gemeenten Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek. Dat doet zij met het winstpotje van het afgelopen jaar. De vereniging heeft geen winstoogmerk en gebruikt het geld om het landschap mooier te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Voor dit jaar heeft zij haar agrarische leden gevraagd om zich te melden als ze interesse hebben in dit het erf inrichtingsproject. Ze kunnen dan tegen een sterk gereduceerde tarief een erfplan laten maken en verschillende soorten nestkasten en vogelvriendelijke bomen en struiken aanschaffen.
Puzzelen met praktijk
Het ontwerp voor het erfinrichtingsplan wordt samen met de eigenaren opgesteld. Henry Steverink van de VAL: „Bij het maken van een plan willen we als agrarische natuurvereninging vaak net iets meer dan de veehouder. Maar samen komen we dan toch tot de meest praktische invulling van het erf." Op dit moment zijn er al vier plannen akkoord. Voor andere bedrijven wordt nog gepuzzeld op het erf en zal het aanplanten vermoedelijk wachten tot het najaar. Ook is er nog een plekje vrij voor een lid van de vereniging dat een insectvriendelijk erf wel ziet zitten. Zo kan de VAL het ledengeld inzetten om het landschap te verfraaien en te versterken, als opmaat naar natuurinclusief boeren. „Na het jaar waarin we de akkerranden aanlegden, is het nu tijd om het erf onder handen te nemen. Dit in aanloop naar het meer en meer natuurinclusief boeren." Ook provincies en gemeentes maken volgens Steverink potjes beschikbaar voor een natuurinclusieve invulling van het erf.
Vleermuizen en fruitbomen
Erfvogels als huismussen, kool- en pimpelmezen en zwaluwen zijn stuk voor stuk nuttige dieren op een agrarisch bedrijf. Zij ruimen veel vliegen, enorme hoeveelheden muggen (boerenzwaluw zo’n 9.000 stuks per dag), rupsen, kevers, engerlingen, spinnen en andere geleedpotigen op. De torenvalk en kerkuil eten elke dag tientallen veldmuizen, spitsmuizen en woelmuizen. De steenuil eet naast muizen ook veel mest- en meikevers. Een andere nuttige erfbewoner de vleermuis moet om te overleven per nacht een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten. Voor één vleermuis betekent dit per nacht zo’n 3.000 muggen, motten, nachtvlinders en kevers. Daarnaast is het plaatsen van een of meerdere insectenhotels voor de solitair levende bijtjes, die nodig zijn voor het bestuiven van fruitbomen en andere gewassen een van de opties om op het bedrijf een plekje te krijgen.
Eerste huismussenflat
Op 9 maart werd officieel de eerste boom van dit project geplant door eigenaar Mark Ruesink samen met Henry Steverink. In totaal zijn er 15 bomen en 828 stuks bosplantsoen/heesters aangeplant. De kerkuil- en torenvalknestkast is opgehangen door Theo Weijers van de kerkuilenwerkgroep regio Zuid Liemers/West Achterhoek. Daarnaast zijn er verschillende huismussenflats, mezen- en vleermuiskasten opgehangen.