Onderzoek naar insecten in voerrantsoen en verhoogde strooiselvloer in Boer aan het Roer
De proeftuin van Boer aan het Roer is onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. In de proeftuin worden vernieuwende ideeën getest op het gebied van circulair veevoer, bodem- en waterkwaliteit en emissiereductie. Maar ook thema’s als ‘Verdienmodellen’, ‘Sensoring en monitoring’ krijgen aandacht binnen Boer aan het Roer. De ideeën worden beoordeeld op hun haalbaarheid en toepasbaarheid en op basis hiervan worden de ideeën geselecteerd die getest gaan worden in de praktijk.
Reststromen
Voor het thema ‘Circulair Veevoer’ zijn in deze selectieronde zes vernieuwende ideeën geselecteerd. Zo wordt er, zoals al eerder vermeld, onderzocht of insecten verwerkt kunnen worden in het voerrantsoen van legkippen. Ook wordt zowel voor de pluimvee- als de melkgeitensector de inzet van plantaardige bijproducten bekeken. Tot slot wordt in Boer aan het Roer onderzocht of zetmeelbronnen uit bakkerijproducten verwerkt kunnen worden in varkensvoer.
„Vooral innovaties gericht op de varkenssector hebben mijn aandacht. Bijvoorbeeld het plan om varkensvoer 100 procent met reststromen te organiseren. Dat is ambitieus, op ons eigen bedrijf is nu 60 procent van ons voer afkomstig uit reststromen. De meeste kansen zie ik op het gebied van insecteneiwit”, zegt varkenshouder Jan van Ommeren. Hij is tevens lid van het expertteam ‘Circulair Veevoer’ dat de ideeën inhoudelijk beoordeelt.
Ammoniakemissie
Emissiereductie is een ander thema van Boer aan het Roer. De focus ligt hierbij op het reduceren van ammoniak- en fijnstofemissies. Uit de tweede selectieronde zijn vier innovaties naar voren gekomen. Een hiervan is een veevoer additief dat bij meerdere diersoorten een gunstig effect zou kunnen hebben op de uitstoot van ammoniak. De andere drie ideeën zijn specifiek voor de pluimveesector. Het gaat om het testen van een verhoogde strooiselvloer bij vleeskuikens, het verminderen van de fijnstuitstoot bij het afdraaien van de mest in (leg) stallen en het toepassen van een roostertje tussen de uitloop en de stal bij pluimvee. Uit de eerste selectieronde zijn voor dit thema zes ideeën naar voren gekomen waarvan er al één wordt getest. Bij een kalverhouder in Terschuur (GD) wordt namelijk onderzocht welk effect een systeem dat urine en mest bij de bron scheidt heeft op de ammoniakuitstoot.
Precisielandbouw
Tot slot zijn voor het thema ‘Bodem- en waterkwaliteit’ nog twee ideeën geselecteerd op het gebied van precisielandbouw. Zo gaan loonwerkers en veehouders gezamenlijk aan de slag op proefvelden met vernieuwende maïsteelten. Voor dit thema lopen al drie pilots. In de pilots wordt onderzoek gedaan naar of maaisel van natuurgrond landbouwgrond kan verbeteren (‘Beter Bodembeheer met Bokashi’) en doorzaaien van kruidenrijk grasland.
Wanneer de volgende selectieronde zal plaatsvinden, wordt later dit voorjaar bekend gemaakt. Verder gaat Boer aan het Roer kijken op welke veehouderijen die zich hebben aangemeld om mee te doen aan de proeftuin, de geselecteerde ideeën kunnen worden getest.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek