Crowdfundingsactie voor zonnebloemen langs maïs in Lochem en Bronckhorst
Het project is in 2018 gestart in Lochem. Een aantal boeren had het idee om aan de slag te gaan met zonnebloemen langs maïspercelen om op deze manier de biodiversiteit een impuls te geven. De Innovatie Coöperatie nam destijds het voortouw in de organisatie. Een jaar later nam ANV ’t Onderholt de organisatie over.
Onderzoek
De zonnebloemranden langs maïspercelen leveren een bijdrage aan de biodiversiteit, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Eelerwoude naar de randen in Lochem. Zowel bestuivende als niet-bestuivende insecten maken gebruik van de randen en de soortsamenstelling in de zonnebloemranden is meer divers dan op maïs. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van agrarische natuurvereniging ’t Onderholt, de organisator van het project ‘Zonnebloemlint’.
35 kilometer
In het eerste jaar van de actie in Lochem werd er 5 kilometer zonnebloemlint gezaaid en deden tien boeren mee. In 2019 was dit 25 kilometer en kon het project rekenen op 45 deelnemende boeren. Vorig jaar haakte gemeente Bronckhorst ook aan en werd er in totaal 33 kilometer gezaaid: 16,5 kilometer in Bronckhorst en 16,5 kilometer in Lochem. Het streven is om dit jaar totaal 35 kilometer zonnebloemlint te realiseren.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek