Petitie Windmolens Drempt over zonnepanelen loopt nog geen storm
Woordvoerder Pieter Plass van Windmolens Drempt erkent dat de 311 ingevulde petities niet de duizendtallen zijn waar hij aanvankelijk op hoopte, maar Plass houdt vertrouwen. „De petitie [gestart op 12 maart 2021] blijft nog een aantal maanden openstaan en dan hopen we wel in de duizendtallen te komen. We hebben zelf het idee dat als er een paar belangenorganisaties achter gaan staan, dat het streven verder uitgedragen kan worden.”
Dat streven is om eerst de daken vol te leggen met zonnepanelen voordat de energietransitie een beslag doet op landbouwgrond. ‘Zonnepanelen op daken eerst in plaats van windmolens en zonnevelden’, zoals de petitie heet, trekt nog relatief weinig belangstellenden. „Het is een vrij complex onderwerp en het is daarom lastig om mensen achter het streven te krijgen en zich te laten uitspreken tegen de energietransitie op landbouwgrond.”
Complex vraagstuk
In essentie klinkt zonnepanelen op daken in plaats van op grond niet complex. Waar zit die complexiteit dan in? „De gemeenten proberen uiteraard ook te sturen op zonnepanelen op daken, maar dat is moeilijk om af te dwingen. Het maakt het niet makkelijker dat netbeheerders moeilijk zijn te motiveren om verzwaarde aansluitingen te realiseren op agrarische bedrijven. Dat is een belangrijke bottleneck. In de gemeente Bronckhorst is meer dan 60 procent van de grote daken van agrarische bedrijven. Een substantieel deel daarvan wil graag met zonnepanelen aan de slag maar is afhankelijk van de netbeheerder om een goede aansluiting aan te leggen.”
GroenLinks en D66
Een extra dimensie aan deze problematiek is dat er een wet is aangenomen die het mogelijk maakt om industriële maatregelen (zoals zonnepanelen op het dak) te eisen bij nieuwbouw. Deze wet gaat tegelijkertijd in met de nieuwe Omgevingswet (1 januari 2022). „Maar het merendeel is natuurlijk geen nieuwbouw. Bij bestaande bouw ligt het complexer om dergelijke maatregelen te eisen. Dan heb je namelijk ook te maken met een activiteitenbesluit waarin staat dat verduurzamingsmaatregelen een maximale terugverdientijd van vijf jaar mogen hebben. Bij zonnepanelen is de terugverdientijd langer, namelijk zes of zeven jaar. Nu hebben we voor de verkiezingen gezien dat de politieke partijen GroenLinks en D66 zich hebben uitgesproken over een aanpassing van het activiteitenbesluit. Daarmee kan deze terugverdientijd opgerekt worden en komt er een hele categorie daken waar zonnepanelen op gebouwd kunnen worden bij.”
De petitie van Windmolens Drempt Zonnepanelen op daken eerst in plaats van windmolens en zonnevelden is hier (klik) te tekenen.