Voorlopig geen beregeningsverboden: grondwaterstanden niet afwijkend
Bestuurder Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel wijst er wel op dat de grondwaterstanden op hoge zandgronden in de Achterhoek zoals in de regio’ t Klooster wel nog steeds laag zijn. Ook al nam de grondwatervoorraad in de wintermaanden meer dan ooit toe omdat er niet alleen veel regen viel maar er ook meer dan ooit water werd vastgehouden. In maart zakte het grondwater weer snel door de beperkte regenval en hogere temperaturen, zeker op hogere droogtegevoelige zandgronden.
Waterschappen blijven daarom iedereen, niet alleen boeren, oproepen om het hele jaar zuinig om te gaan met het kostbare grondwater. „Een droog en warm voorjaar kan op nieuw tot droogte leiden en ook tot onttrekkingsverboden in kwetsbare gebieden,” zegt Schrijver.
Maximaal water vastgehouden
De waterschappen onderschrijven de conclusie van demissionair minister Cora van Nieuwenhuize dat er beter zicht moet komen op grondwateronttrekking door boeren. Schrijver plaatst tegelijkertijd de krantenberichtgeving dat boeren de droogte zouden verergeren in perspectief: „Veruit de meeste neerslag die er jaarlijks valt verdwijnt weer door snelle afvoer naar de grote rivieren. Maar dit jaar dus niet meer. Hier en daar hebben we zelfs de grenzen opgezocht van wat met stuwen haalbaar is om maximaal water vast te houden in plaats van snel af te voeren.”
Voorlopig koud én nat
Bovendien gaat de officiële KNMI droogtemonitor niet zo diep rood gekleurd van start als vorig jaar, toen het neerslagtekort bij de start in april record hoog was. De komende tien dagen wordt koud en nat weer verwacht, al brengt een noordwestelijke stroming met mogelijk winterse buien doorgaans geen grote hoeveelheden regen. Het KNMI berekent tot en met half april 20-40 mm regen.