LTO Noord tegen zonneparken en ondertekent advies RES West-Overijssel niet
Bij de RES West-Overijssel (1 van de 30 in Nederland en samen met Twente voor de provincie Overijssel) wordt door overheden, waterschappen en veel andere organisaties gewerkt aan de regionale uitvoering van het in juni 2019 afgesproken landelijke Klimaatakkoord. Daarin wordt onder meer gesteld dat in 2030 zeventig procent van alle elektriciteit duurzaam wordt opgewekt met windturbines op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken. Het eindadvies van elke RES moet op 1 juli dit jaar klaar zijn en gaat dan voor besluitvorming naar de betrokken gemeenteraden, Provinciale Staten en waterschappen.
Unaniem
In de discussie in de adviesgroep voor West-Overijssel heeft LTO Noord zich steeds hard gemaakt voor het uitsluiten van zonnepanelen op landbouwgrond omdat dit ‘onnodig en ongewenst’ is. LTO Noord-bestuurder Klaas de Lange: „We hebben de adviesbrief besproken met onze afdelingen in West-Overijssel. We zijn unaniem van mening dat er teveel ruimte zit tussen ons standpunt en de brief. We gaan dus niet mee tekenen. Bovendien bleek bij die gesprekken met onze afdelingen dat ook veel gemeenten zelf enorm met die zonneparken in hun maag zitten."
Volgens De Lange is het de eerste keer bij een RES in Nederland dat LTO weigert om het eindadvies te ondertekenen. „Maar er zullen er zeker meer volgen. We hebben heel veel reacties gehad uit het hele land. Overal is het pappen en nathouden. Onze achterban wordt er soms echt kotsmisselijk van. Dan is het weer de energietransitie, dan weer biodiversiteit of extensivering. Zeker jonge boeren gaan gebukt onder al die onzekerheid, het levert heel veel spanning in onze sector op.”
Stevig beleid
De Lange: „We begrijpen dat iedereen voorstander is van die afgesproken zonneladder. Tegelijkertijd komt er niets van die ladder terecht als we niet beginnen met duidelijk en stevig beleid. Het uitsluiten van landbouwgrond en meer regie vanuit overheden op wél gewenste ontwikkelingen zijn daarbij essentieel. ”
Het openhouden van de optie zon op landbouwgrond leidt volgens hem in de praktijk al tot een groeiende stroom initiatieven voor zonneparken. „En die plannen worden steeds maar groter met al die snelle boys en grote investeerders die geld ruiken. We willen gewoon dat het nu stopt voordat die plannen allemaal al in de uitvoerende fase zitten. Al die plannen zonder enige betrokkenheid met de omgeving sluiten volgens ons absoluut niet aan bij de gewenste ontwikkelvolgorde. Samen met de overheden willen wij, maar ook de agrarische jongeren, ons inzetten voor de uitrol van zon op dak, erf en restgronden in combinatie met opwekken uit wind. We vragen dus om doelgericht beleid op het volgen van de zonneladder, te beginnen met het uitsluiten van zonnevelden op waardevolle landbouwgronden.”
Kampioen
Hij wijst er op dat ‘boeren kampioen zijn qua duurzame energie’. „Tachtig procent van de duurzaam opgewerkte energie komt uit het landelijk gebied. We willen werk maken van de energietransitie, maar dan wel op de goede manier. We vinden dat bij de ruimtelijke invulling een zorgvuldige afweging van maatschappelijke kosten en baten gemaakt moet worden.”
Volgens de LTO-bestuurder uit het buurtschap Nederland (OV) blijft LTO wel als partner bij de gesprekken betrokken maar is ondertekening van het advies (zoals de andere betrokken partijen inmiddels wel hebben gedaan) dus een brug te ver; „Het moet echt een keer stoppen, daarom zetten we nu de hakken in het zand.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel