Video: Ter Steege anticipeert op (weer) droog jaar
Robert ter Steege heeft nog nooit beregend. „Loonwerkers hier in de buurt kunnen het wel, maar wij zijn afhankelijk van grondwater. Wij hebben geen bronnen, dus konden ze hier niet aan het werk." Dat was eigenlijk wel nodig. De afgelopen droge jaren drukten de veehouder nog eens met de neus op de feiten. „We zitten hier al op hoge, droge gronden. Sinds het waterleidingbedrijf water wegpompt, is het peil nog verder gezakt."
Ook in minder extreem droge jaren kan Ter Steege dus best water op zijn land gebruiken. Met name het grasland (52 van de 74 hectare) heeft erg te lijden. Hij oriënteerde zich op de markt en kwam uit bij MJC-machines. Zij hebben een beregeningshaspel in het programma die zelfaangedreven is. „Grootste voordeel is dat de slang niet rechtuit van de haspel getrokken hoeft te worden, maar ook in een bocht kan liggen en zo ook kan beregenen", geeft Robert aan. Zijn percelen zijn voor 'normale' haspelsystemen te klein en hebben grillige vormen.
Bronnen slaan
Via dealer Wijha in Hardenberg kwam de nieuwe machine vorige week in Enter aan. Het enige dat Ter Steege nog moet doen, is bronnen slaan. Daarvoor maakte hij net deze week de afspraak. „Oppervlaktewater is hier vrijwel niet." De bronnen moeten zo'n 30 meter diep, heeft hij uit laten zoeken. „Dieper kan niet vanwege een zout- en leemlaag. Als ik hoger blijf, kan ik de benodigde kuubs, 70 per uur, niet oppompen."
Ter Steege staat dus gesteld. Toch hoopt hij de machine eigenlijk niet nodig te hebben. „Hemelwater blijft de beste beregening, als was het al vanwege de temperatuur. Grondwater is met z'n 6 graden eigenlijk te koud."
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Robert ter Steege