Verplichte negatieve coronatest voor grensverkeer Duitsland: ‘Het is een gedoe’
Voor mensen die voor hun werk naar Duitsland moeten, mag een negatief testresultaat maximaal 72 uur oud zijn. „Dat komt neer op zo’n twee testen per werkweek. Dat kost natuurlijk geld en tijd. Vooral de eerste dagen waren er problemen, maar nu lijkt iedereen er wel aan gewend”, zegt de Cumela-medewerker. De brancheorganisatie kan volgens hem weinig aan de situatie doen. „Het zijn Duitse regels.”
Voor personen die werken in de transportsector, personen- en goederenverkeer geldt een uitzondering op de testverplichting wanneer hun verblijf in Duitsland korter is dan 72 uur. Naast een negatieve testuitslag geldt er overigens ook een aanmeldplicht. Zo moeten personen die wekelijks de Duitse grens oversteken zich één keer per week registeren voordat zij naar Duitsland afreizen.
‘Op kosten gejaagd’
LTO Nederland vindt dat boeren en tuinders in de Oostelijke grensregio’s ‘op kosten worden gejaagd‘ door de aangescherpte maatregelen in Duitsland. De GGD geeft namelijk geen testbewijzen uit voor reizen naar het buitenland. Agrarisch werknemers en ondernemers zijn daarom volgens de LTO aangewezen om commerciële zelftests. De Land- en tuinbouworganisatie pleit voor een generieke uitzondering op professioneel grensverkeer en wil daarom dat het kabinet ervoor zorgt dat een werkgeversverklaring voldoende is om Duitsland in te kunnen reizen.
‘Onwerkelijk’
„Het is vooral veel gedoe”, vindt ook Gerlien Morssink van loon- en grondverzetbedrijf Van Hal uit Voorst (GD). Het bedrijf ligt vlakbij de Duitse grens en kan ook Duitse boeren tot haar klantenkring rekenen. „We weten soms pas een uur van tevoren of een van de medewerkers naar Duitsland gaat en dan moet je wel een negatieve testuitslag kunnen overleggen. We lossen dit op door binnen het bedrijf zelf te testen. Dat kost minder tijd en geld dan wanneer je naar een snelteststraat moet”, zegt Morssink. Ze vervolgt: „Het is zoeken naar een praktische manier om ermee om te gaan, maar ik vind het soms nog wel onwerkelijk. Voor ons bestond de grens eigenlijk niet meer, maar nu heb je weer een hele tastbare grens.