Foodvalley ontvangt 13,6 miljoen euro voor eiwittransitie
Dat enkel de fracties van de PVV, de FVD en de eenmansfractie Roetert tegen het toekennen van het bedrag stemden, getuigd van de steun die het onafhankelijke innovatie- en transitieplatform Foodvalley heeft binnen de Gelderse politiek. De PvdD poogde nog via een motie een stip aan de horizon te zetten wat betreft de beoogde verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het dieet van de Gelderlanders, maar deze motie kreeg geen steun.
Over het toekennen van het bedrag zei Gelderse landbouwgedeputeerde Drenth: ‘Wat we met dit programma doen, is de basis bieden dat er voor 17 miljoen Nederlanders alternatieven komen voor dierlijke eiwitten en dat er vaardigheden worden ontwikkeld om dat te kunnen doen. Zodat Gelderland in de toekomst een draaischijf kan blijven in het wereldwijde spel van voedsel en kennis over voedsel.'
De 13,6 miljoen euro is bedoeld om het programma Foodvalley 2030 te financieren van 2022 tot en met 2025. Foodvalley is een samenwerkingsverband van onder meer de provincie Gelderland, de WUR, Regio Foodvalley en het World Food Center, naast vele anderen. Meer dan 200 organisaties hebben zich ingeschreven voor het ledennetwerk van het initiatief waarin er met name onderzoek wordt verricht naar vier thema's: circulaire landbouw, voeding en gezondheid, de eiwittransitie en slimme en digitale technologie.
Doelen
Wageningen University and Research heeft binnen programma Foodvalley 2030 de volgende doelen voor de vier hoofdthema's geselecteerd:
1. Circulaire landbouw
Gezonde en voldoende voedselproductie in balans met de leefomgeving, met minder input en minder verliezen. Innovaties dragen bij aan een snelle transitie naar een circulaire, toekomstbestendige landbouw, en versterken zo de internationale concurrentiepositie van bedrijven binnen en buiten Nederland.
2. Voeding & gezondheid
Ervoor zorgen dat in 2030 tien procent van de mensen in Nederland, ong en oud, een betere gezondheid ervaart door een betere voeding. En dat hierdoor minder mensen lijden aan chronische ziektes als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
3. Eiwittransitie
Een dertig procent hogere plantaardige eiwitconsumptie in 2030 ten opzichte van 2020. Dit via de introductie van smaakvolle en gezonde plantaardige(re) alternatieven voor vlees, vis en zuivel; producten gemaakt van hoogwaardige plantaardige eiwitingrediënten en halffabricaten, duurzaam geproduceerd met bestaande en innovatieve technologie. Zoveel mogelijk op basis van lokaal beschikbare eiwithoudende grondstoffen.
4. Slimme & digitale technologie
Van gepersonaliseerd voedingsadvies tot doelgerichte veredeling van gewassen. IT, Artificial Intelligence (AI), sensoren, genomics, nanotechnologie en andere sleuteltechnologieën versnellen innovatie. In dit innovatiethema werken bedrijven en kennisleveranciers binnen en buiten Nederland aan een snelle vertaling van de laatste technologische kennis naar de markt. Daarmee komt een duurzame voedselketen binnen handbereik.