Gelderland geeft prioriteit aan kalverhouders en schuift landelijke opkoopregeling op de lange baan
De uitvoering van de landelijke opkoopregeling ligt op het bordje van de provincies. In tegenstelling tot de provincie Overijssel maakte Gelderland tot op heden nog weinig bekend over de landelijke vrijwillige opkoopregeling voor veehouders in de buurt van Natura 2000-gebieden. In Overijssel hebben 23 veehouders zich gemeld voor de landelijke opkoopregeling, op dit moment wordt in die provincie beoordeeld welke boeren voldoen aan de door het ministerie van LNV gestelde criteria.
Die criteria zijn streng en daar zit de provincie Gelderland mee in haar maag, laat een woordvoerder aan Vee & Gewas weten. Zo heeft Gelderland moeite met het beroepsverbod, is er maar een relatief klein bedrag (7,2 miljoen euro) beschikbaar en moeten er vaak nog eigen middelen bijgelegd worden. 'Een bezwaar is ook dat de stikstof die vrijkomt bij de landelijke regeling niet ten goede komt aan het gebiedsproces', schrijft de woordvoerder in de antwoorden.
PAS-melders
Met de landelijke opkoopregeling wordt geen rekening gehouden met de locaties om PAS-melders te compenseren. Gelderland ziet het oplossen van de situatie bij PAS-melders wel als een taak van de landelijke overheid en niet van de provincie. 'De provincie is al verantwoordelijk voor de vergunningen van 200 bedrijven waar ook nog een oplossing voor moet komen en bij gemeenten in Gelderland gaat het om duizenden bedrijven die door de uitspraak van de rechter in mei 2019 geen geldige situatie meer hebben.'
Het is daardoor nog niet duidelijk op welke termijn en onder welke voorwaarden de provincie iets gaat doen met de landelijke opkoopregeling, terwijl de opkoopregeling voor kalverhouders (van de provincie zelf) wel voortvarend van de grond komt. In maart werd bekend dat 25 procent van de 114 aanmeldingen voldoet aan de drie gestelde criteria. Er worden nog gesprekken gevoerd om erachter te komen of meer kalverhouders die zich vrijwillig aan hebben gemeld voldoen. Er is 20 miljoen euro beschikbaar om klaverhouders uit te kopen. Naast de uitkoopregeling is er ook subsidie beschikbaar voor kalverhouders die willen investeren in moderne staltechnieken, om zo uitstoot te reduceren.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coƶrdinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen