Gert van den Bor ziet vooral kansen na verkoop vleeskuikenslachterij
'Voor vleeskuikenhouders verandert er vooralsnog niets na overname Van den Bor'
GroenlandGroup maakte de overname donderdag 6 mei bekend. GroenlandGroup is onderdeel van de Duitse PHW Gruppe, een grote speler in de Europese vleespluimveesector. Zo is de PHW Gruppe eigenaar van Wiesenhof de grootste Duitse vleeskuikenslachterij en kipverwerker.
„De GroenlandGroup en moederbedrijf PHW Gruppe is een mooie grote en sterke partij”, vindt Van den Bor. Beide bedrijven versterken elkaar, stelt hij. „Wij hebben onze trager groeiende Comfortkip. Deze is te koop bij de kleine supermarktketens Boni, MCD en Nettorama, online supermarkt Picnic en snackbarketen Febo. Ook hebben we onze maïskip. Esbro slacht onder meer een gedeelte van de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo en één ster Beter Leven vleeskuikens. Daarnaast heeft Esbro andere eigen concepten. Bovendien zijn beide slachterijen sterk in het slachten van reguliere vleeskuikens. Beide slachterijen bieden samen een uitgebreid aanbod aan kip aan en versterken elkaar hierdoor.”
Volgens Van den Bor biedt de samenwerking zowel voordelen bij de inkoop als verkoop. „Nu we één grotere partij zijn kunnen we wellicht goedkoper verpakkingsmaterialen inkopen en zijn we een grotere en sterkere partij wat betreft de verkoop van kip.”
Geen verandering voor vleeskuikenhouders
Vleeskuikenhouders vinden dat vleeskuikenslachterijen zich niet moeten richten op zo goedkoop mogelijk inkopen van vleeskuikens maar op betere afzet. Vleeskuikenhouders willen namelijk ook een eerlijke marge overhouden. Van den Bor beseft dat vleeskuikenhouders dit willen. „Nu we samen zijn, gaan we ons niet opeens volop richten op goedkoper inkopen van vleeskuikens. Ook vleeskuikenhouders hebben hun marge nodig om te kunnen blijven bestaan, net als slachterijen.”
„Voor vleeskuikenhouders die aan Van den Bor leveren verandert er vooralsnog niets”, benadrukt Van den Bor. „Van den Bor blijft vooralsnog zelfstandig opereren. Na verloop van tijd kijken beide slachterijen waar we kunnen samenwerken. Zo zou de planning bijvoorbeeld nauw samen kunnen werken.”
Slachterij blijft bestaan
Hoewel het vorig jaar en dit jaar evenals voor reguliere vleeskuikenhouders ook voor vleeskuikenslachterijen een financieel zwaar jaar was door de sluiting van de horeca was er voor Van den Bor geen financiële noodzaak om zijn slachterij te verkopen, stelt hij. „Vorig jaar en dit jaar was ook voor Van den Bor zwaar. Maar onze pluimveeslachterij is een financieel gezond bedrijf. De hoofdreden dat ik mijn slachterij heb verkocht, is dat ik veel kansen zie voor samenwerking in de nieuwe combinatie.”
„De slachterij in Nijkerkerveen blijft bestaan en de werkgelegenheid blijft gewaarborgd”, geef hij aan. Zelf blijft hij de komende maanden actief als directeur om daarna, nadat de ACM de overname heeft goedgekeurd, zijn taken over te dragen naar de nieuwe directie. Deze staat onder leiding van Edward Windhorst, tevens de directeur van Esbro in Wehl. Daarna richt Gert van den Bor zich op Van den Bor pluimveeverwerking in Meppel (DR) dat buiten de overname valt. „Ik ben 46 en ga nog niet met pensioen maar blijft gewoon actief in de pluimveeverwerking.”
‘Markt trekt wel weer aan’
Over de vleeskuikenmarkt op middellange en lange termijn is Van den Bor positief gestemd. „Wanneer de horeca straks weer open gaat, trekt de reguliere vleeskuikenmarkt wel weer aan”, is Van den Bor van overtuigd. Hij is positief over de vooruitzichten voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij op lange termijn. „De vraag naar kip is groot en groeit zelfs nog licht. De Nederlandse vleeskuikenhouderij onderscheidt zich al jaren met haar goede kwaliteit kip en moet dit blijven doen.”
Sommige marktdeskundigen verwachten dat het aanbod vleeskuikens in Nederland de komende jaren flink daalt omdat supermarkten in 2023 overstappen op 1 Ster Beter Leven kip. De Rabobank verwacht zelfs dat twee derde van de Nederlandse vleeskuikenhouders dan trager groeiende conceptkip produceert in plaats van één derde nu. „We moeten zien hoeveel vleeskuikenhouders daadwerkelijk overschakelen naar 1 ster Beter Leven en andere concepten. Dat is van veel factoren afhankelijk waaronder de prijzen voor reguliere kip versus conceptkip, maar ook of ze een vergunning kunnen krijgen om over te schakelen. Hoe de Nederlandse vleeskuikenmarkt er in 2023 exact uitziet, weet ik nu nog niet.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing