Video: Proef gestart met druppeldrainage onder grasland Geesteren
Een webinar eind vorig jaar van LTO Noord, waterschap Vechtstromen, de provincie Overijssel en Veha Plastics over de derde droge zomer op rij in Twente vormde het begin van het project. De webinar was vooral gericht op de droogteschade voor de landbouw. Maar Hennie Schröder, de enthousiaste voorzitter van de vogelwerkgroep Geesteren, kent ook de gevolgen van droogte voor de grutto. Volwassen grutto’s zoeken voedsel in de bovenste bodemlaag. Wordt die te droog, dan trekken de wormen zich terug naar grotere diepte, onbereikbaar voor de grutto’s.
Druppelirrigatie
Schröder ging aan de slag met Boike Damhuis, productontwikkelaar bij Veha Plastics in Oldenzaal, en veehouder Chiel Kamphuis. De opzet van hun project is helder: over een jaar moet er een perceel grasland van 5,2 hectare (dat altijd al populair was bij grutto’s) voorzien zijn van druppelirrigatie. Enkele weken geleden ging de aanleg van start, waarbij een lange strook van zo’n 10 bij 400 meter voorzien wordt van druppelirrigatie.
Tekst gaat verder onder video.
Op 30 tot 40 centimeter diepte liggen om de 75 centimeter leidingen (van polyethyleen) met een doorsnede van 16 millimeter. Dat kan bij langere percelen ook 22 millimeter zijn. Om de 10, 20 of 30 centimeter zijn die leidingen voorzien van een druppelaar, waardoor het opgepompte water langzaam en gelijkmatig in de grond verdwijnt. Omdat dit leidingsysteem op een meerjarige teelt zoals grasland zeker 25 jaar in de grond blijft, moet dat opgepompte bronwater wel behandeld worden om verstoppingen te voorkomen. In de Twentse bodem komt bijvoorbeeld ijzeroer bijna overal voor.
Kruidenrijk grasland
Voor de proef bij de familie Kamphuis is een duidelijk plan gemaakt. Van het 5,2 hectare grote perceel mogen vader en zoon Kamphuis straks een kwart niet intensief bewerken, dus ook niet bemesten, want dit wordt kruidenrijk grasland. Pas als de weidevogels weg zijn, zeg na de tweede snede, mag er gemaaid worden. „Dat land verschraalt dus, net zoals heel vroeger. Je kunt dat nu al een beetje zien op die niet-bemeste proefstrook aan de andere kleur van het gras. Het zal kwalitatief slecht hooi opleveren, hoogstens geschikt voor de droge koeien”, verwacht Chiel.
Lees verder in de aankomende editie van Vee & Gewas. Deze belandt vanaf vrijdag 21 mei bij u in de brievenbus. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen, Marcel Tetteroo