Geitensector wil versoepeling Gelderse geitenstop; Burgers voelen zich niet gehoord

Tijdens de inspraakavond konden belanghebbenden hun zienswijze geven over de geitenstop in de provincie. Negen insprekers maakten van de gelegenheid gebruik waaronder twee melkgeitenhouders en Jos Tolboom.
De geitenstop, waardoor nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderij tijdelijk niet mogelijk is, geldt sinds 2017 en is in het leven geroepen vanwege de snelle groei van de geitensector in Gelderland. De geitenstop zou oorspronkelijk in 2021 aflopen als de resultaten van het VGO-onderzoek (uitgevoerd door het RIVM, IRAS, Nivel en WUR) bekend zouden zijn. Dit onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van veehouderij op omwonenden, heeft door corona echter drie jaar vertraging op gelopen. De Provinciale Staten van Gelderland bekijkt daarom nu of de huidige geitenstop ook verlengd moet worden met drie jaar tot 2024.
Versoepelen
Geitenvoorzitter Tolboom gaf in zijn betoog aan dat er inmiddels bekend is dat er rond geitenbedrijven 0,3 procent meer longontstekingen worden gevonden. Wat de oorzaak is van die stijging en of die daadwerkelijk gekoppeld is aan de geitenhouderij, staat volgens hem nog niet vast. Daar had dat onderzoek, wat nu met drie jaar vertraagd is, uitsluitsel over moeten geven. Het simpelweg verlengen van de geitenstop met drie jaar vindt Tolboom dan ook rigide en niet rechtvaardig. Hij verzocht de Statenleden om de geitenstop voor nu te versoepelen zodat geitenbedrijven die door de geitenstop in de problemen zijn gekomen te helpen.
Een van die geitenhouders die in de problemen is gekomen door de zogenoemde geitenstop is Wim Berkhof. Samen met zijn vrouw begon hij in 2016 een melkgeitenbedrijf in Zwartebroek met 1.000 melkgeiten. De tweede fase van zijn bedrijfsontwikkeling was het bouwen van een opfokstal zodat de lammeren bij het eigen bedrijf opgefokt kunnen worden. Nu heeft de geitenhouder zijn lammeren namelijk nog in een andere schuur in de buurt van zijn bedrijf gehuisvest. Door de geitenstop moet hij zijn lammeren vaak verplaatsen wat meer stress en ook insleep van ziektes kan veroorzaken. Ook hij vraagt de Statenleden om versoepelingen binnen de huidige geitenstop zodat hij zijn lammeren op zijn eigen bedrijf in een goede opfokstal kan gaan houden.
Gezondheid voorop
Volgens Jos van de Sande, die insprak namens het Artsenforum Gezondheid, Natuur en Milieu, staat nog niet vast of er wel of geen verband is tussen geitenhouderij en longontsteking. Hij is dan ook geen voorstander van een versoepeling van de geitenstop. „Geitenhouders kunnen op dit moment geen maatregelen nemen om dit risico op longontsteking te verkleinen omdat nog niet duidelijk is wat precies de ziekteverwekker is.” Volgens de arts moet de geitenstop dan ook in de huidige vorm worden gehandhaafd.
Andere niet agrarische insprekers waren het met Van de Sande eens dat de geitenstop niet zou moeten worden opgeheven of versoepeld. Zij vinden dat als Provinciale Staten de geitenstop wel versoepelt of opheft, ze de belangen van de geitenhouders vóór de gezondheid van de bevolking zetten. Als de volksgezondheid écht op de eerste plek staat bij de Statenleden, dan kan volgens een inspreker de geitenstop niet worden opgeheven.
Vervolg
De Provinciale Staten van Gelderland vergaderen 23 juni 2021 verder over de geitenstop. Vee & Gewas blijft de ontwikkelingen met betrekking tot de geitenstop in Gelderland volgen.
Luister het inspreekmoment van woensdag 26 mei terug via de link.