Gelderse landbouworganisaties luiden noodklok over zonnevelden
De vier LTO Noord-afdelingen in de Achterhoek, Vruchtbare Kringloop Achterhoek, Gelders Agrarisch Jongeren Kontact en de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek ondertekenen het manifest. „Zonnevelden tasten het landschap, de bodem en de landbouwstructuur aan", zegt Ria Wolters van LTO-afdeling Achterhoek Noord. „We zien deze ontwikkeling als volkomen haaks op de brede regionale samenwerking op duurzaam bodembeheer en verduurzaming van de landbouw en groene ruimte."
Run van investeerders
De organisaties pleiten in het manifest voor betere integrale ruimtelijke afweging en actief beleid gericht op het toepassen van de zonneladder (bij de zonneladder wordt eerst gekeken naar zon op dak). „De door subsidie kunstmatig gecreëerde enorme verdienpotentie leidt tot een ware run van investeerders op het verkrijgen van vergunningen voor zonnevelden. Terwijl de inspraakprocedures nog lopen is inmiddels ongeveer de halve opgave voor zonne-energie in de Achterhoek al vergund."
De partijen komen ook met een concreet aanbod om binnen zes maanden een integraal plan te ontwikkelen voor maximaal zon op dak en zon op boerenerf, een plan van aanpak voor maximale reductie emissie broeikasgassen uit de agrosector en een plan van aanpak voor maximale CO2-opslag in de agrosector. Als voorwaarden stellen de partijen hierbij dat er een moratorium (een stop) door gemeenten komt op het vergunnen van zonneparken. „Vanuit de landbouw staan wij klaar om maximaal bij te dragen aan het realiseren van de energietransitie middels zon op dak en op het erf."
Protest
Protesten tegen zonneweides nemen ook onder inwoners van dorpen toe. De boeren staan dus niet alleen in hun kritiek. Het dubbele is wel dat juist boeren ook kansen zien in zonneweides door grond te verkopen of voor langere tijd te verpachten. In de Achterhoek en op andere plaatsen in Gelderland hangen verschillende protestborden en spandoeken tegen zonneweides.