Provincies gaan wolvenplan actualiseren
Dat meldt secretaris Teun Achterkamp van de Gelderse Wolvencommissie. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Landelijk Overlegorgaan Wolf (waarin ook de LTO is vertegenwoordigd) buigen zich over de update van het wolvenplan. Ook LNV is hierbij betrokken, aldus Achterkamp.
In de fact-finding studie wordt alle beschikbare kennis over wolven op een rijtje gezet. De juridische studie zal zich buigen over hoe het juridisch precies zit met de bescherming van het leefgebied van de wolf op het moment dat een dier zich ergens langdurig vestigt. Op dit moment is het zo dat het leefgebied volgens de Natuurbeschermingswet niet verstoord mag worden, maar hoe de juridische kaders precies liggen, en hoe die zich verhouden tot Natura2000, wil Achterkamp ook graag helder hebben. Daarbij zal onder meer worden gekeken hoe Duitsland dat aanpakt; daar komen al sinds de eeuwwisseling wolven voor in het oosten, geeft hij aan. Het geactualiseerde plan moet volgend jaar klaar zijn.
Wet Natuurbescherming
De wolf valt als beschermde diersoort onder artikel 3.5 van de Wet Natuurbescherming (Habitatrichtlijn). Het leefgebied van de wolf is niet beschermd. Wel schrijft de wet voor dat het leefgebied dusdanig moet zijn dat de wolf zich er kan handhaven. Maar het gebied waar de wolf voorkomt, valt niet onder de gebiedsbescherming zoals dat bij een Natura2000-gebied wel het geval is.
Sinds 2019 heeft een roedel wolven zich gevestigd op de Veluwe. Ook op de Groote Heide in Brabant heeft zich eind september 2020 officieel een wolf gevestigd. Dat is bestaand Natura2000-gebied. De wolf valt echter niet onder de zogeheten instandhoudingsdoelen van Natura2000. Mocht de Nederlandse overheid dat wel willen, dan is daar een wijzigingsbesluit voor nodig waar vervolgens zienswijzen en beroep- en bezwaarschriften op kunnen worden ingediend.
Niet verstoren
De wolf staat op de Rode Lijst van beschermde diersoorten. Het is verboden de wolf opzettelijk te verstoren of te doden.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief