Doetinchemse CowToilet op de RAV-lijst
Het koeientoilet pakt de ammoniakemissiereductie aan bij de bron: onder de staart. Het is een doorloopbox waar de koe krachtvoer kan vreten. Tegelijkertijd wordt de zenuw boven het uier aangeraakt, waardoor de koe gaat plassen. Die urine wordt opgevangen middels een bak aan het sluithek. De urine komt niet in contact met de mest en dat voorkomt het ontstaan van ammoniak. Tegelijkertijd blijven mest en urine als twee aparte waardevolle meststromen over, aldus Hanskamp.
Dairy Campus
Momenteel draait het CowToilet op DairyCampus in Leeuwarden, waar Wageningen Universiteit uitgebreide emissie-metingen doet. Uit die eerste metingen blijkt dat de definitieve emissie factor waarschijnlijk een stuk lager zal gaan uitvallen dan de voorlopige die nu door de Technische Advies Pool erkend is. Hanskamp durft er nog geen getal aan te verbinden, maar „we gaan ervan uit dat we lager uitkomen dan de 8,4 kilo”, aldus de innovator.
Kunstmestvervanger
Het ziet er ook naar uit dat de gewonnen urine in de nabije toekomst direct ingezet kan worden in als kunstmestvervanger, volgens de Europese Renure-regeling. Het Europese Joint Research Centre heeft daar namelijk een positief advies over gegeven. De besluitvorming hierover in Brussel en de implementatie vanuit Den Haag is naar verwachting in januari 2022 gereed, aldus Hanskamp.
Veehouders kunnen nu dus ook kiezen voor het CowToilet om hun stal emissie-arm te maken. Je hebt per 25 koeien een unit nodig, geeft Hanskamp aan. Het CowToilet vergt een investering van circa 1000 euro per koe. „Het is weliswaar duurder dan een emissiearme vloer, maar het levert ook twee hoogwaardige meststromen op”, stelt hij. Overigens vangt het CowToilet nooit alle urine op van alle koeien; als een koe moet plassen houdt ze het niet op. Hanskamp schat dat het CowToilet circa 50 tot 60 procent van alle urine in de stal kan opvangen. „Je haalt een deel van de bron weg."
Het systeem kan in een bestaande stal worden gemonteerd. Het is niet haalbaar om een bestaande krachtvoerbox uit te rusten met een CowToilet, volgens Hanskamp. „Een koe plast alleen als ze zich op haar gemak voelt; met de kop in een dichte voerbak, dat werkt niet. Bij ons kunnen ze naar voren kijken en vooruit de box uitlopen.”
Inmiddels zijn de eerste installaties verkocht; de leveringen zullen starten vanaf januari 2022.