Bijna 2.000 ha Gelderse landbouwgrond wordt verwijderd uit Aerius
Naast deze 1.972 ha wordt er mogelijk nog een gebied tot 2.200 ha verwijderd uit de stikstofkaart. Deze gronden liggen met name in de uiterwaarden van de Rijn. Een veldonderzoek dat deze zomer gaat plaatsvinden moet uitwijzen of deze 2.200 ha grond ook ten onrechte is aangemerkt als stikstofgevoelig.
De provincie Gelderland heeft aangegeven dit onderzoek hoe dan ook uit te voeren, ook al hebben minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Interprovinciaal Overleg aangeven dat regulier agrarisch gebruikte percelen van de kaarten worden verwijderd.
Oktober 2021 en 2022
Wanneer er is vastgesteld hoeveel ha grond in totaal er onrechtmatig is geduid als stikstofgevoelig, worden de gegevens van rekenprogramma van Aerius in oktober 2021 geüpdatet. Op 11 mei van dit jaar heeft de provincie Gelderland nog aangegeven te verwachten dat de fouten tot en met oktober 2022 in het rekenprogramma zouden blijven staan door moeilijkheden omtrent het in beeld krijgen en verwerken van de fouten. Dit gaf Gedeputeerde Staten SGP-Statenlid Evert Mulder als antwoord. Mulder heeft meermaals vragen gesteld omtrent het bijplussen van stikstofgevoelige natuur.
Bijplussen stikstofgevoelige gebieden
Stichting Agrifacts (Staf) had deze problematiek in januari dit jaar al op de radar. Staf dreigde begin dit jaar met een rechtsgang. 'Met name in de Rijntakken (uiterwaarden van de grote rivieren) zijn talrijke zoekgebiedjes voor stikstofgevoelige natuur ingetekend, bij elkaar naar schatting 5000 hectare. Deze gebiedjes zijn regelmatig zowat tegen bedrijven aan, ingetekend: de stikstofgevoelige natuur en een deel van het bedrijf liggen in hetzelfde hexagoon. Aerius Aankoopcalculator berekent voor deze bedrijven een enorme piekbelasting', meldde STAF op 19 januari van dit jaar.
Voormalig voorzitter van Staf en de huidig voorzitter van Stichting Stikstofclaim geeft aan dat deze problematiek niet exclusief is voor Gelderland. „In elke provincie speelt dit een beetje. Provincies zoals Utrecht en Zeeland raakt het minder, maar het gaat vooral om Gelderland, Overijssel en Drenthe. 60.000 van de 80.000 bijgepluste hectares stikstofgevoelige natuur ligt in Gelderland omdat het voornamelijk de uiterwaarden van de Rijn betreft. Dus met name Gelderland kleurt buiten de lijntjes.”
De Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth ontkende destijds nog dat de provincie Gelderland stikstofgevoelige natuur bijpluste.
Welke 1.972 ha er definitief uit het Aerius-systeem geschrapt worden, is vanaf 1 juli 2021 in te zien op de website van de provincie Gelderland.
Aerius is een landelijk systeem dat gebruikt wordt voor de berekening van stikstofdepositie bij vergunningverlening. De betrouwbaarheid en actualiteit van het systeem is al vaker onderwerp van gesprek geweest. De minister heeft inmiddels correcties toegezegd in de nieuwe versie van het systeem.