Kosten redding Wierdenseveld verdubbeld naar 40 miljoen euro; 14 boeren geraakt
Dat totale bedrag is 20 miljoen euro hoger dan de oorspronkelijke raming. Dat komt omdat het natuurgebied ook een belangrijke bron van drinkwater is. Om hier een gunstige staat van instandhouding te bereiken (het Wierdenseveld is een van de vijf belangrijkste gebieden voor herstellend hoogveen in Nederland) moet het gebied vernat worden, maar tegelijkertijd is het een belangrijk gebied voor de winning van drinkwater. Op korte en middellange termijn zijn er geen mogelijkheden om de drinkwaterproductie te verplaatsen, schrijft de minister. Om zowel het hoogveen als de drinkwaterproductie te behouden, moet de landbouw echter het veld ruimen.
14 boeren geraakt
Meer dan de helft van het bedrag, 23 miljoen euro, is nodig voor de aankoop en afwaardering van (voornamelijk landbouw)grond en gebouwen, en voor het vergoeden van de schade van de vernatting aan de eigenaren van gronden en gebouwen. Dit treft zo’n 14 boeren in de omgeving. „De boeren worden ondersteund door de provincie in de benodigde keuze voor de bedrijfsvoering als gevolg van de maatregelen“, schrijft de minister. Het gaat daarbij zowel om aanpassing van bedrijven als verplaatsing daarvan.
Draagvlak
Boswijk wil weten of de geraamde kosten in verhouding staan tot de te behalen natuurdoelen, en of er een maatschappelijk draagvlak is om 39,5 miljoen euro te besteden aan een natuurgebied van 420 hectare. Schouten vindt van wel. Op grond van de Habitatrichtlijn is Nederland verplicht om hier verslechtering te voorkomen, en de investering helpt Nederland om uit de stikstofcrisis te komen. Daarom vindt de minister deze investering te onderbouwen.