LTO: 'MOB toont ware aard met handhavingsverzoek PAS-melders Gelderland'
„Dit soort juridisch activisme zorgt voor onnodige druk op boerengezinnen. MOB beweerde vorig jaar nog geen rechtszaken tegen deze ondernemers op te starten. Met deze handhavingsverzoeken aan de provincie tonen zij hun ware aard”, zegt Trienke Elshof, bij LTO portefeuillehouder Platteland en Omgeving.
Volgens haar hebben de handhavingsverzoeken weinig kans van slagen. „Het gaat om bedrijven die buiten hun schuld geen passende vergunning hebben, en die bij wet de toezegging hebben dat zij die alsnog voor uiterlijk eind 2024 krijgen.”
WOB-procedure
Volgens LTO valt de actie van MOB niet los te zien van een WOB-procedure om de gegevens van ruim 3.600 PAS-melders te openbaren. De belangenorganisatie schrijft: 'LTO betoogde tot en met de hoogste rechter dat boeren, net als elke Nederlandse burger, recht hebben op de bescherming van persoonlijke levenssfeer. Openbaarmaking van gegevens vergroot de onzekerheid waar veehouders sinds de val van het PAS al onder gebukt gaan. De Raad van State woog het belang van MOB zwaarder, en oordeelde begin dit jaar dat de gegevens toch geopenbaard moesten worden.'
LTO wijst ook op het eigen stikstofplan, dat vorige maand werd gepresenteerd. 'Onderdeel van dat plan is dat er op veel kortere termijn (uiterlijk op 1 januari 2022) een oplossing is voor legalisatie van PAS melders, interimmers en andere knelgevallen in het kader van de stikstofwet.'
Meer provincies
MOB en Vereniging Leefmilieu deden in De Gelderlander uit de doeken dat ze handhavingsverzoeken in gingen dienen bij de provincie Gelderland, mogelijk volgen er meer provincies. Als de provincie de handhavingsverzoeken afwijst, stappen de natuurclubs naar de rechter. Die moet dan een oordeel vellen over salderen. MOB vindt dat er per bedrijf moet worden gekeken of er kan worden vergund, omdat het effect op de natuur verschilt per bedrijf.
Uit een lijst met de 50 bedrijven waarvoor een handhavingsverzoek is ingediend, blijkt dat het gaat om verschillende melkvee-, varkens- en rundveebedrijven, ook wordt één geitenbedrijf genoemd. Daarnaast gaat het om een aantal andere industriële bedrijven.