Waterschap Vallei en Veluwe sluit oppervlaktewater uit als doodsoorzaak twee koeien in Bunschoten (UT)
De twee overleden koeien van een veehouder aan de Fokjesweg in Bunschoten graasden op een weiland nabij de Westdijk waar thermisch gereinigde grond is toegepast. Thermische reiniging wordt gebruikt om ernstig vervuilde grond schoon te maken.
Het onderzoek naar de waterkwaliteit moest uitwijzen of er een risico was voor vee om te laten drinken uit de kavelsloten. Dit om een verband tussen de overleden dieren en het verontreinigde materiaal in de steunberm van de Westdijk uit te sluiten. De koeien hadden namelijk toegang tot die kavelsloten.
Voldoet aan norm
Het oppervlaktewater is geanalyseerd op ruim 300 stoffen, waaronder stoffen die gerelateerd zijn aan de toegepaste TGG in de Westdijk (zouten en metalen). Er zijn op zeven plekken monsters genomen. Uit de resultaten blijkt dat het oppervlaktewater (en dus ook de TGG-gerelateerde stoffen zoals sulfaat, chloride, natrium) ten tijde van de monstername voldoet aan de norm voor veedrenking.
EĆ©n van de overleden koeien is naar de gezondheidsdienst voor dieren gestuurd voor onderzoek. Ook dat onderzoek heeft aangetoond dat de TGG bij de Westdijk geen invloed heeft gehad op het overlijden van de koe.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Waterschap Vallei Veluwe