Petitie tegen zonneparken op landbouwgrond Overijssel: bijna 4000 handtekeningen
Online steun betuigen voor de petitie kan nog tot 30 juni. De initiatiefnemers hebben een waslijst aan bezwaren tegen zonneparken op landbouwgrond. Zo zou in Overijssel de zonneladder worden genegeerd, zou het Klimaatakkoord van Parijs niet worden nageleefd (daarin staat dat duurzame energie niet ten koste mag gaan van de voedselproductie), vinden bewoners dat ze slecht worden betrokken bij de plannen en leveren de zonnepark-plannen grote spanningen op in kleine gemeenschappen.
Zonde
Ook zou er onvoldoende worden gekeken naar bijvoorbeeld zonnepanelen op daken of nieuwe technieken. 'Het volgooien van ons landelijk gebied met zonneparken is een onomkeerbare zonde met desastreuze gevolgen. Behoud de kwaliteit en leefbaarheid van ons Overijssels platteland, voor nu en in de toekomst', schrijven de inwoners van het buitengebied van Overijssel.
Een van de initiatiefnemers van de petitie is Jannus Jalink uit Elshof (OV). Hij heeft een gemengd boerenbedrijf. In de omgeving verrijzen als alle plannen doorgaan drie zonneparken, waarvan twee van 12 hectare. Hij wil de petitie straks aanbieden bij gemeenten en de provincie.
Groene long
„Ze vatten op dit moment de koe bij de staart en niet bij de horens", zegt hij. „Landbouwgewassen zoals maïs en gras nemen CO2 op, samen met de natuur vormt landbouwgrond de groene long. Door daar zonnepanelen neer te leggen, wordt dat effect beperkt. Onder de panelen kan niks groeien en de grond verschraalt door uitspoeling."
Hij wijst op het Klimaatakkoord van Parijs, waarin is opgenomen dat groene energie niet ten koste mag gaan van vruchtbare landbouwgrond. „Wij moeten extensiveren om zo klimaatneutraler te kunnen werken, maar door de zonneparken neemt de druk op de grondmarkt toe."
Jalink is voor duurzame energie, maar vindt dat daken beter geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. „De technieken gaan ontzettend snel, er zijn al zonnepanelen die in dakpannen worden verwerkt. Bovendien is de opgewekte stroom dan het dichtste bij de huishoudens."
Grond van huis
De boeren die in zee gaan met projectontwikkelaars voor zonneparken begrijpt hij wel. Er worden flinke bedragen geboden. „Niet iedere boer heeft een opvolger en sommigen hebben het land ook nog een heel stuk van huis liggen. Er zijn straks maar drie winnaars, dat zijn projectontwikkelaars, die twee of drie boeren die veel geld verdienen aan hun land en gemeenten die op een makkelijke manier de RES-doelstellingen halen."
Hij vindt dat overheden voor de makkelijke weg kiezen. „Even snel wat landbouwgrond volleggen en weer door. Maar bij de gevolgen op langere termijn wordt niet voldoende stilgestaan. Gelukkig hoor ik ook berichten vanuit de Tweede Kamer en zelfs van een organisatie als Urgenda zegt dat er beter geen zonnepanelen op landbouwgrond kunnen worden aangelegd. Hopelijk helpt onze petitie om de besluitvormers er beter over na te laten denken."
Overijssel is niet de enige provincie waar inwoners ageren tegen zonnepanelen op landbouwgrond. In Gelderland zijn er in verschillende gemeenten protesten, zoals bijvoorbeeld in Berg en Dal en gemeente Oude IJsselstreek. De RES West-Overijssel wil de komende jaren nog vele hectares zonneparken aanleggen, vertelden de directeuren eerder tegen RTV Oost. Ook komen er 94 windmolens bij, is de bedoeling.