Meer korteketenverkoop in Gelderland en Overijssel
De WUR onderzoekt de korteketenverkoop in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het Rijk probeert via verschillende initiatieven korteketenverkoop te stimuleren en wil ook weten of die maatregelen effect hebben.
In Overijssel blijft de groei achter vergeleken de landelijke trend, waarbij inmiddels één op de zeven bedrijven aan korte keten-verkoop doet (een stijging op nationaal niveau van 10,4 procent naar 13,6 procent). Gelderland ligt rond het landelijke gemiddelde.
Overijssel
In de periode 2017-2020 is het aantal agrarische bedrijven met afzet via een korte keten in Overijssel toegenomen van 424 bedrijven (6,1 procent van het aantal bedrijven) naar 565 bedrijven (8,5 procent). 'In Overijssel blijkt dat het vertrouwen in initiatieven de laatste jaren laag is, mede omdat er een aantal initiatieven is gestaakt. Men is bang om in een initiatief te stappen', schrijven de onderzoekers.
Gelderland
het aantal agrarische bedrijven met afzet via een korte keten in Gelderland is toegenomen van 898 bedrijven (9,8 procent van het aantal bedrijven) naar 1.138 (12,8 procent). 'De omzetconcentraties bevinden zich in de Bommelerwaard en de Betuwe. Ook bevinden zich relatieve concentratiegebieden rondom Barneveld (tot aan Ede), ten noorden en oosten van Apeldoorn, tussen Nijmegen en Arnhem (Lingewaard) en ten noordwesten (en deels oostelijk) van Doetinchem', schrijven de onderzoekers van de WUR.
De Wageningen Universiteit rekent bedrijven die verkopen met één tussenschakel ook tot de korte keten. Het gaat dus niet alleen om directe verkoop aan huis, maar ook om boeren die bijvoorbeeld direct aan de lokale supermarkt leveren.