Video: NVWA zet slachterij Gosschalk uit Epe onder verscherpt toezicht
Een medewerker van de dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood werkte twintig weken lang undercover in de stal van de slachterij. Op beelden die hij maakte is te zien hoe een 'collega' varkens hard schopt en slaat met een peddel en dat een kreupel varken wordt meegetrokken aan de oren. Ook worden onnodig stroomschokken gegeven. In de wet staat dat dit alleen mag als een dier weigert te lopen. Daarnaast tonen de beelden aan dat een werknemer naar een camera wijst en zijn collega waarschuwt met als bedoeling geen overtreding te maken in het zicht van de camera.
De medewerker vertelt dat er gewerkt wordt onder hoge werkdruk. „Al tijdens mijn kennismaking werd gezegd dat het honderd euro per minuut kost als de slachtbaan stilligt. Dus daarom is er baat bij tempo. Dat er zoveel mogelijk varkens, dieren verwerkt worden." Bij de slachterij worden dagelijks zo'n vijfduizend varkens en tot zo'n zeshonderd runderen geslacht.
RTL Nieuws heeft alle beelden in het bezit en heeft vastgesteld dat de beelden echt zijn. Varkens in Nood heeft aangifte gedaan bij het Functioneel Parket (FP). Het FP en de NVWA gaan de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging bekijken.
Slachterij neemt maatregelen
De directie laat via een statement weten de beelden af te keuren: 'Wij zijn erg geschrokken van de aan ons getoonde beelden. We trekken ons dit zeer aan. Als directie nemen wij verantwoordelijkheid voor de misstanden en hebben een onderzoek ingesteld'. De betrokken medewerkers zijn geschorst.
Het bedrijf heeft gelijk actie ondernomen en maatregelen getroffen zoals het verlagen van de slachtsnelheid tijdens het onderzoek, het stoppen met het gebruik van peddels en het uitbreiden van het cameratoezicht en de monitoring. Ook worden innovatieve systemen zoals Artificial Intelligence (AI) geïmplementeerd.
Extra toezicht NVWA
Daarnaast heeft de NVWA ook maatregelen opgelegd. Zo gaat er een extra NVWA medewerker toezicht houden op dierenwelzijn bij aankomst, in de stal en drijfgangen, en tijdens het doden van de dieren. Ook wordt het cameratoezicht frequenter uitgevoerd en mogen er alleen nog dieren worden aangevoerd als er een officiële dierenarts op het bedrijf aanwezig is.
Doordat een extra dierenarts bij het lossen aanwezig is, kan de NVWA, naast de fysieke beoordeling, extra toezicht houden op hoe er door het bedrijf met de varkens wordt omgegaan en hoe het bedrijf het welzijn van de dieren waarborgt. De dierenarts kan er op toezien hoe er met deze dieren wordt omgegaan en meteen ingrijpen indien dat nodig is.
Verantwoordelijkheid
De beelden roepen de vraag op wie er verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn in de slachterijen en of de overtredingen niet eerder geconstateerd konden worden. Maarten Ruys, de inspecteur-generaal van de NVWA, benadrukt dat het niet alleen ligt aan de stalmedewerkers die slaan, maar wijst ook naar de directie van het bedrijf die zijn verantwoordelijkheid moet nemen. „Ik schrik hier ontzettend van. We hebben het bedrijf al langer op de radar staan en de afgelopen periode zijn er ook al diverse waarschuwingen en boetes opgelegd vanwege dierenwelzijn, maar dat het zo erg was wisten we niet."
Op de vraag of NVWA-dierenartsen deze misstanden zelf niet op hadden moeten merken, geeft Ruys aan dat er eerder al boetes zijn opgelegd en dat de slachterij uiteindelijk zelf verantwoordelijk is om beter met de dieren om te gaan.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Varkens in Nood
Bronnen: NVWA, RTL Nieuws, Varkens in Nood