Prototype mestschuifsysteem studenten HAN zorgt voor hogere emmissiereductie

Hogere emissiereductie én onderhoudsarm
Het afgelopen half jaar hebben de studenten zich gericht op het ontwikkelen van een mestschuifsysteem voor in mestpannen/goten, die zich onder de roosters in de stal bevinden. Het is de bedoeling dat deze schuif hoog scoort op emissiereductie, eenvoud en gebruiksvriendelijkheid en tegelijkertijd onderhoudsarm is. Dit vertaalt zich naar een ontwerp waarin de schuif goed te installeren en te onderhouden is, de vaste mest efficiënt verplaatst kan worden, de urine langs het schuifsysteem kan lopen en waarbij de schuif omhoog geklapt kan worden tijdens de retourgang van de schuif.

Opgevangen methaan herbruikbaar voor biogasinstallatie
Voor het ontwerp was het belangrijk dat de vaste mest en urine kunnen worden gescheiden om ook te voldoen aan de huidige wetgeving rondom de reductie van ammoniakemissie en methaan. Doordat de methaan niet in de stal verdwijnt, is de vaste mest een waardevolle voeding voor bijvoorbeeld een biogasinstallatie.
Vergelijkbaar mestschuifsysteem onderzocht op een kleinveebedrijf
De studenten hebben geïnventariseerd aan welke eisen het mestschuifsysteem moest voldoen. Er is bijvoorbeeld gelet op welke materialen het meest geschikt zijn voor een omgeving waarin veel urine en vaste mest voorkomt. Daarnaast hebben zij ook een vergelijkbaar mestschuifsysteem op een kleinveebedrijf onderzocht. Vervolgens zijn er diverse schetsen op papier gezet. Deze zijn vertaald in een 3D-ontwerp in SolidWorks. De tekening en de onderdelenlijst zijn door Wopereis opgepakt om de benodigde onderdelen voor de prototypes te produceren.
Eindproduct inpasbaar voor meerdere mestpannen
Er zijn een aantal prototypen gemaakt. De schuiven hebben namelijk een variatie in hun borstels / ‘meenemers’ (grovere en fijnere haren), haardikte en bevestigingsmanieren. De schrapers zijn verder bevestigd aan een T-vormige chassis. Door middel van een staalkabel en een elektromotor wordt het schuifsysteem voortbewogen. De studenten hebben de verschillende schuiven getest op een testopstelling. In de testfase is beoordeeld welke van de prototypes het hoogst scoort op het verplaatsen van de vaste mest en het doorlaten van urine. Ook is gekeken of het schuifsysteem omhoog klapt tijdens de retourgang van de mestschuif.

Uit de testopstelling is gebleken dat het principe goed werkt. De schuif verplaatst het testmateriaal zoals verwacht en de schuif gaat omhoog wanneer dit gewenst is. Het eindproduct is inpasbaar voor meerdere mestpannen, werkt bedrijfszeker en de materialen kunnen goed tegen de inwerking van vaste mest en urine. De studenten hebben daarnaast aanbevelingen gedaan over de te gebruiken staalkabeldikte en materialen ten behoeve van de klemmen en borstelhaartypen. Op deze manier hebben de studenten een mooie basis gelegd voor het verder finetunen van dit type mestschuifsysteem.
Het prototype wordt verder ontwikkeld en verschijnt binnenkort op de markt.