Video: Veevoerleverancier GIJS lanceert Melkvee Innovatiecentrum in Laren
Het MIC is gevestigd op het melkveebedrijf van André en Marije Platerink en Ada Roozen (sinds 2020 samen in een VOF). Zij hopen dat ze veel van de onderzoeken op hun bedrijf gaan leren en dat deze zijtak van het bedrijf ook wat gaat opleveren. André Platerink: „Problemen en vragen waar we zelf mee te maken krijgen kunnen we door te schakelen met onderzoekscoördinator Fons Klein onderzoeken. Dan kun je op basis van cijfers zaken aanpassen in je bedrijfsvoering.” Per proef ontvangen de melkveehouders een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, is afhankelijk van de proef en hoeveel tijd ervoor nodig is.
Verschillende soorten proeven
Fons Klein is de vaste onderzoekscoördinator op het MIC. Hij werkt uit wanneer welke onderzoeken gaan lopen en wat er voor nodig is om representatieve resultaten te krijgen. „We voeren geen onderzoek uit op alle dieren tegelijk. Per proef gebruiken we 45 van de 450 melkkoeien. Die komen in een aparte groep te staan. Bij die groep hebben we ook 15 individuele voerbakken waarin we metingen kunnen doen naar de voeropname.” Die voerbakken worden op het moment van schrijven nog geïnstalleerd zodat ook daar binnenkort de eerste onderzoeken kunnen beginnen.
De melkkoeien worden driemaal daags gemolken in een 2x26 melkstal. In die melkstal wordt ook elke dag de melkgift en geleidbaarheid gemeten van de koeien. Na de melkstal lopen alle koeien over een geautomatiseerde weeginstallatie waar ze worden gewogen.
Naast proeven met voer heeft het MIC ook vier hectare zandgrond ter beschikking voor onderzoek naar grondbewerking en gewassenteelt. Bij de aanleg van de proefvelden is irrigatie aangebracht: ondergrondse slangen die water en meststoffen direct bij de wortels brengen. Op die manier kunnen GIJS-onderzoekers het effect van bemesten en bevochtigen - oftewel ‘fertigatie’ - van grasland en mais onderzoeken.
Praktijkgericht
De kennis en inzichten die MIC Klaver 4 Laren gaat ontwikkelen zal GIJS benutten om haar voeders te optimaliseren en adviezen te finetunen. Niet alle adviezen zullen uitsluitend van GIJS blijven. Erik Reefhuis, directeur van GIJS: „We willen onze kennis ook delen en samenwerken met andere proefboerderijen. Maar hoe we dat precies gaan doen wordt de komende tijd verder uitgewerkt.”
Wat vooral belangrijk is voor GIJS is dat de onderzoeken praktijkgericht zijn. Reefhuis: „In tegenstelling tot veel andere proefbedrijven in Nederland en Europa zal de kennis die we opdoen op het Melkvee Innovatiecentrum direct toepasbaar zijn. Geen fundamenteel onderzoek voor ons dus. De onderzoeksvragen komen rechtstreeks uit onze dagelijkse praktijk en melkveehouders moeten er morgen mee aan de slag kunnen.”
Open dagen
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 september opent MIC Klaver 4 haar deuren voor de sector. Tijdens de open dag op zaterdag 18 september zal Caroline van der Plas Tweede Kamerlid namens de BoerBurgerBeweging ook aanwezig zijn. Voor meer info bekijk de website www.miclaren.nl